Külföldi sajtó Magyarországról – EU bűnei és Orbán ereje, újabb ütés lesz Európára

A Politico című brüsszeli hírportál részletes összeállításban foglalkozott csütörtökön a magyarországi letelepedési kötvényprogrammal, olasz és amerikai újságok pedig a migránsválság egyes magyarországi vonatkozásairól, illetve a “kvótanépszavazásról” írtak.

A Politico egyebek között azt említette meg, hogy miközben a magyar hatóságok harciasan ellenzik a menekültek befogadását, csendben tartózkodási engedélyeket árulnak unión kívüli ország állampolgárainak. Más uniós országokban is működik hasonló program, Magyarországnál azonban csak Lettországban lehet olcsóbban tartózkodási engedélyhez jutni, a magyar kötvényeket ráadásul az is kiemeli a többi ajánlat közül, hogy a befektetett összeget öt év után teljesen visszafizetik – emlékeztet a hírportál.
Ezeket a programokat számos bírálat érte Brüsszelben a Politico.eu szerint. Sophie in ‘t Veld liberális európai parlamenti képviselő például azon véleményének adott hangot, hogy a kötvények “kényelmes hátsó ajtót” biztosítanak a gazdagoknak. Ana Gomes szocialista képviselő pedig úgy vélte, hogy a programok “aláássák a schengeni rendszer integritását”.
Idézte a cikk Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét is , aki szerint “azt mondják a kisvárosokban és vidéken élőknek, hogy a migránsok elveszik a munkájukat, és megerőszakolják a lányaikat, miközben ezeket az engedélyeket forgalmazzák”.
Schöpflin György néppárti EP-képviselő azonban visszautasította a letelepedési kötvényprogramot ért bírálatokat, mondván, hogy az annak keretében kiadott engedélyek száma elenyésző a nagyobb bevándorlási hullámokhoz képest. “Ez egy kisebb jelentőségű program, amely az Európában, például Lettországban és Máltán bevett módszereket követi” – hangsúlyozta.
A The Wall Street Journal című amerikai napilap európai kiadása a közelgő kvótareferendumról közölt véleménycikket, amelyben azt írták, hogy ha Brüsszel meg akarja állítani a populista és nacionalista mozgalmak térnyerését, akkor “ne kezelje ekkora megvetéssel a közvéleménynek az ellenőrizetlen tömeges migrációval kapcsolatos, jogos aggályait”.
Az EU bűnei és Orbán ereje a magyar népszavazáson című kommentárjában az Il Foglio című olasz konzervatív napilap azt írta, hogy a referendum eredménye biztosra vehető: újabb ütés lesz Európára. Az újság szerint ez Brüsszelt és Berlint is aggasztja, a magyar lakosságot azonban, úgy tűnik, nem riasztja el a magyar miniszterelnök politikája, “kérdés, meddig mehet el a kormányfő, mielőtt a nép fellázadna”.
A szerző érdekesnek minősíti a népszavazás kérdésének megfogalmazását, amely “nem magyar állampolgárok” betelepítéséről szól: az Il Foglio kommentátora hangsúlyozza, hogy a többi EU-tagország állampolgárai sem magyar állampolgárok.
Az illegális bevándorlók vadászai címmel Ásotthalomról közölt helyszíni beszámolót a Panorama című, olasz -jobbközép irányultságú – hetilap tudósítója, aki szerint Toroczkai László polgármesternek és embereinek “kedvenc szórakozása” a “migránsvadászat”, vagyis a határon átjutni próbálók feltartóztatása. A cikk szerzője megjegyezte, hogy az Ásotthalmon alkalmazott módszerek “brutálisak (ugyanakkor hatékonyak)”. Hozzátette, hogy az október 2-i népszavazás azt kéri a magyaroktól, “ne engedjék át” az EU javaslatát, hogy fogadjanak be 1294 migránst.(MTI)

Scroll To Top