Külföldi sajtó Magyarországról – Az Orbánnak mégis igaza volt

A magyar gazdaság meglepően jól teljesít, és ezt már a nagy nemzetközi pénzügyi intézmények is elismerik – írta hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az Orbánnak mégis igaza volt című véleménycikkben Jedrzej Bielecki, a jobbközép lap szerkesztője megemlíti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedvező áprilisi országjelentését, valamint a Standard & Poor’s hitelminősítő múlt heti előrejelzését, amellyel 2-ről 2,5 százalékra emelte a várható hosszú távú  GDP-növekedést. Ezt a szerző a „válságból nehezen kilábaló Európa egyik legjobb eredményének” nevezi, és méltatja az államadósság „lassú, de fokozatos csökkenését”, valamint a rendkívül jó foglalkoztatási adatokat.
Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzőközpont szakértője a lapnak nyilatkozva  „meghökkentően jónak” minősítette a magyar gazdaság teljesítményét, és „még meghökkentőbbnek” azt, hogy Orbán Viktor ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi pénzügyi intézmények általános kritikája ellenére” érte el.
Bielecki szerint 2010-ben Orbán „egy romba döntött országot” vett át a szocialistáktól, két évvel korábban csak az IMF-hitelnek köszönhetően nem következett be államcsőd. A kétharmados többséget szerzett új kormány „Brüsszel és Washington határozott tiltakozása ellenére” különadót vetett ki a bankokra és a nagy külföldi cégekre. Ezeket „alkualapnak” használva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter idén februárban megállapodott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a különadók fokozatos csökkentéséről, Magyarország számára kedvező hitelekért cserébe.     „Brüsszel most azonban már kezdhet aggódni, (…) mi lesz, ha Orbán távozik?” – figyelmeztet Bielecki, utalva a szétaprózódott baloldalra, amely nem jelenthet alternatívát a Fidesszel szemben, illetve a „nacionalista, szélsőjobboldali, sőt antiszemita” Jobbik mind nagyobb támogatására, amely már megközelíti a kormánypártét.(MTI)

www.archiwum.rp.pl/artykul/1275264-A-jednak-Orbán-mial-racje.html

 

Scroll To Top