KSH: növekedésnek indult a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.
A negyedéves összevetésben mért növekedéssel véget ért a korábban három negyedéven át tartónak tekintett technikai recesszió. A recesszió azonban a 2012 harmadik negyedévében befejeződött, mert a KSH mostani jelentésével felülvizsgált adat szerint akkor nem csökkent, hanem az előző negyedévivel megegyezett a GDP, míg eddig 0,4 százalékos visszaesés volt a köztudatban. A múlt év első negyedének adatát ugyanakkor 1,0 százalékos visszaesésről 1,4 százalékra rontotta a KSH, míg a másodikét 0,6 százalékos csökkenéssel megerősítette.
A tavalyi utolsó negyedévben pedig az eddig ismert 0,9 százalékos visszaesést 0,4 százalékra mérsékelte a felülvizsgálattal a KSH.
A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta.
Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: a negyedéves növekedést döntően bázishatások okozták.
Éves összehasonlításban az építőipar, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, illetve az info-kommunikációs ágazat teljesített jobban, míg a többi ágazat teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbihoz képest, bár egymáshoz képest csekély szórást mutattak. (MTI)

Scroll To Top