KSH: Áprilisban tovább lassult az infláció

Áprilisban 1,7 százalékra tovább lassult az éves infláció a márciusi 2,2 százalékot követően. Az előző hónaphoz, márciushoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói áremelkedés üteme a januári 3,7 százalékról februárra 2,8 százalékra lassult és elemzők szerint közelít a mélyponthoz.
A háztartási energiáért 8,4 százalékkal, a vezetékes gázért és az elektromos áramért 10 százalékkal, a távfűtésért 11,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, 4,4 százalékkal drágult viszont a szén, 4,9 százalékkal a tűzifa és 4,7 százalékkal a palackos gáz ára.
Az üzemanyag 5,3 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly áprilisban, amikor viszont 18,3 százalékkal drágult az előző évhez képest, azaz az idei adatban erős bázishatás is érvényesül.
A tartós fogyasztási cikkek 1,9 százalékkal kevesebbe kerültek, ezen belül a használt autók ára 8,8, a számítógépek és fényképezőgépek ára 7,0 százalékkal csökkent.
Egy év alatt az átlagosnál jobban, 3,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek, főképp az idényáras élelmiszerek árának 14,8 százalékos emelkedése miatt. A burgonya áprilisban 3,6 százalékkal drágult és 76,4 százalékkal került többe mint egy éve. A friss zöldség 14,2, a gyümölcs 7,1 százalékkal drágult egy év alatt.
A szolgáltatások díja szintén átlagon felül, 3,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, 8,3 százalékkal többe kerül a szemétszállítás és 5,3 százalékkal a helyi tömegközlekedés.
A dohányáruk 17,0 százalékkal drágultak, a borok ára 12,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok és dohányáruk cikkcsoport 10,8 százalékos éves áremelkedésén belül.
A ruházati cikkek, a téli kiárusítások elmúltával és a tavaszi-nyári választék megjelenésével, egy hónap alatt 3,4 százalékkal drágultak áprilisban, de csak 0,4 százalékkal emelkedett az áruk egy év alatt.
Az előző hónaphoz képest az élelmiszerek 0,7, ezen belül az idényáras élelmiszerek 4,3, a cukor 1,5, a sajt 1,5 százalékkal került többe áprilisban. A háztartási energia ára nem változott, az üzemanyagok ára 1,7 százalékkal csökkent áprilisban.
A KSH szerint mind a havi, mind az éves nyugdíjas fogyasztói árindex megegyezett a teljes kosárra vonatkozó mutatóval.
A szezonálisan kiigazított havi maginfláció a márciusival megegyező 0,2 százalékos volt, az éves maginfláció 3,2 százalékosra mérséklődött az előző havi 3,4 százalékról. (MTI)

Scroll To Top