KSH: 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban

Az ipari termelés volumene februárban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás – jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.
Az előző hónaphoz képest gyorsult a termelés növekedési üteme, januárban a nyers adat szerint 4,4, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5,0 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.
Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett.

A járműgyártás januárban 4,8 százalékos növekedést ért el a tavalyi egész éves stagnálás, és a decemberi 9,9 százalékos növekedés után. A számítástechnikai és optikai ágazatban a januári 3,2 százalékosról gyorsult februárra a növekedés, ami szerény az előző januárok legalább 5 százalékos üteméhez viszonyítva. Az élelmiszeriparnak az átlagos 5,9 százalékhoz közelítő növekedése jelentős a tavalyi 4,9 százalékos éves átlaghoz és a januári 4,7 százalékos bővüléshez képest is.
A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a vegyipari ágazatokban kis mértékben csökkent a termelés – jelezte a KSH illetékese.
A vegyipar, a gyógyszergyártás, sőt a kőolaj finomítás teljesítménye is visszaesését mutatott már januárban, egyedül a gumigyártás jegyzett növekedést, az is szerényebb volt a korábban szokásosnál.
Az ipari termelés az év első két hónapjában 5,2 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.
A februári iparit termelés részletes adatait jövő pénteken, április 12-én közli második becslése alapján a KSH.(MTI)

Scroll To Top