Krím – Szakiban sorban állnak az orosz állampolgárságért

Sorban álltak a nyugat-krími Szaki járás központjában az emberek pénteken, hogy minél előbb kérvényezhessék az orosz állampolgárságot.

Az MTI tudósítója 100-150 embert látott tülekedni a kijelölt hivatal előtt délben a helyszínen. Korábban a krími sajtóban több hír jelent meg arról, hogy szerte a félszigeten, a fővárosban, Szimferopolban is sorok állnak az orosz állampolgárságért.
A Krímet csak az előző héten csatolták Oroszországhoz, a lakosok azonban láthatóan sietnek megszerezni az orosz állampolgárságot és személyi igazolványt. A 30 ezres Szakiban volt, aki az igényelt papírokkal, dokumentumokkal a kezében több órát várt pénteken, hogy sorra kerüljön. Az állampolgársági átjelentkezést nem messze a város főterétől intézik, ahol a kultúrházon már az orosz lobogó leng.
“Én nem akarok ukrán állampolgár lenni, nincs rá szükségem,  büszke vagyok arra, hogy orosz vagyok” – mondta egy sorban álló középkorú férfi.
Az MTI kérdésére, büszke volt-e arra, hogy az elmúlt 23 évben Ukrajna állampolgára lehetett, kérdéssel felelt: “Ki kérdezett meg minket a Szovjetunió szétesése után, hogy ukrán állampolgárok akarunk-e lenni?”
A nagy sietséget, a sorban állást szerinte az a szovjet mentalitás magyarázza, hogy “ha ma adnak valamit, el kell venni, mert holnap már nem biztos, hogy adják”. Vagyis “ha valahol egy sor van, be kell állni, mert ott valamit osztanak, és holnapra elfogyhat”.
Egy másik fiatalember, ukrán nemzetiségű, elmondta, hogy a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) született, de ő is a félsziget Oroszországhoz csatolására szavazott. “Ukrajnát a hatalmon levők kirabolták, minden csak rosszabb és rosszabb lett (…) nekem az a fontos, hogy béke és biztonság legyen” – mondta, és hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztos nem engedte volna, hogy úgy szétlopják az országot, ahogy a kijevi vezetők tették.
Egy harmadik férfi azt mondta, mindenki Oroszországhoz akar tartozni. “Nem találkoztam olyan emberrel, aki ellenezte volna a csatlakozást. Látott ilyent a tévében? Adjon nekem 100 dollárt, és azt fogom mondani, hogy Kínában akarok élni. Itt a telefonom, hívjon fel bárkit az ismerőseim közül, nem talál senkit, aki ukrán akarna maradni” – győzködött.
Egy asszony azonban más véleményen volt. Igaz, ő a távolból figyelte a gyülekezetet. “Micsoda sorban állás, nem is értem, én Ukrajnában akarok élni” – mondta. Az asszony krími tatár, aki 1975-ben költözött haza ősei földjére az üzbegisztáni Taskent mellől, ahová Sztálin a második világháború végén kitelepítette családját.
Azt mondta, nem ment el március 16-án szavazni, mert a helyi medzslisz (krími tatár képviseleti-döntéshozó szerv) felszólította népét, hogy bojkottálják a referendumot. “Mi nem szavaztunk, nem mentünk el” – jelentette ki, majd hozzátette, “félek, hogy visszatér a Szovjetunió, az az idő, amikor a kis népeket megsemmisítették”.  Hozzátette: attól is tart,  hogy Oroszország katonai gyakorlótérré akarja változtatni a Krímet.(MTI)

Scroll To Top