Krím – Kijev tiltakozik kazah tankönyvek miatt, amelyek a Krímet Oroszország részeként kezelik

Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy kazahsztáni középiskolai tankönyvekben a Krímet Oroszországhoz tartozó területként írják le – közölte pénteken a kijevi külügyi tárca sajtószolgálata.

A kazah külügyminisztériumhoz eljuttatott jegyzékben az ukrán fél emlékeztet arra: Kazahsztán több ízben nyilvánosan hangoztatta, hogy Ukrajna területi egységének megőrzése mellett áll. A tankönyvekben szereplő információ azonban ellentétes a nemzetközi közösség és a Kazah Köztársaság vezetésének álláspontjával – szögezi le Kijev a dokumentumban.
Sajtóértesülések szerint három tankönyvet kifogásol Ukrajna. Ezek közül a természettudományok-matematika szakos iskoláknak készített 10. osztályos földrajzkönyv a Krím bekebelezését önkéntes csatlakozásként mutatja be. Egyebek mellett azt írja, hogy a Krím kikiáltotta függetlenségét, majd az Oroszországi Föderációhoz fordult csatlakozási kérelemmel. Ezt követően a tankönyv szerzői szerint “államközi megállapodást írtak alá” a Krím félsziget és Szevasztopol “felvételéről” az Oroszországi Föderációba. A 11. osztályosok földrajz, valamint világtörténelem tankönyvében pedig az szerepel, hogy a Krím ismét Oroszország része lett. A tankönyvekben a magyarázószövegek melletti politikai térképen azonos színűre festették Oroszországot és a Krím félszigetet.
Az ukrán fél a kazah külügyminisztériumhoz és az oktatási minisztériumhoz fordult azzal a kéréssel, hogy intézkedjenek a tankönyvek mihamarabbi visszahívásáról. Az Interfax-Kazahsztán hírügynökség jelentése szerint az oktatási tárca azt ígérte, hogy szakértői megvizsgálják a kifogásolt tankönyveket, és később nyilvánosságra hozzák álláspontjukat.
Az említett tankönyveket Kazahsztán egyik legrégebbi tankönyvkiadója, a Mektep adta ki. A kiadót még 1947-ben alapították, amikor a Kazah Köztársaság a Szovjetunió része volt.
Kijevi sajtóforrások szerint Ukrajna asztanai nagykövetségén az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a kazah lakosság nagymértékben az orosz propaganda befolyása alatt áll. Kazah értelmiségiek az ukrán diplomaták szerint már nemegyszer felvetették, hogy az ország információs biztonsága érdekében Kazahsztánban is korlátozni kellene az orosz tévécsatornák sugárzását, ahogy Ukrajnában már megtették.
(MTI)

Scroll To Top