Közép-európai bankminősítéseket vont vissza a Fitch Ratings

Közép-európai – köztük magyar – bankok egyes részminősítéseit szüntette meg szerdán a Fitch Ratings. A technikai jellegű intézkedés oka a cég londoni bejelentése szerint az, hogy e részleges minősítések költségeit a tulajdonosok külön már nem kompenzálják.

Az intézkedés az OTP Bank 3-as, valamint a horvátországi székhelyű Privredna Banka Zagreb d.d. (PBZ), a bulgáriai UniCredit Bulbank AD (UCB) és az MKB Bank Zrt. egyaránt 2-es minősítésű támogatási besorolását érinti. Az első három bank e minősítéseit a nemzetközi hitelminősítő a visszavonás előtt megerősítette, az MKB támogatási osztályzatára vonatkozó, negatív előjelű felülvizsgálatot viszont fenntartotta.
Az OTP-re megállapított 3-as támogatási osztályzat a Fitch értékelési kritériumai szerint annak a „mérsékelt” valószínűségét jelzi, hogy a magyar kormány szükség esetén támogatást nyújtana a pénzintézetnek, tekintettel a bank rendszerszintű fontosságára a magyar bankszektoron belül.
Az MKB ennél egy fokozattal jobb, 2-es támogatási besorolása annak „magas” valószínűségét tükrözi, hogy a Bayerische Landesbank támogatást nyújtana magyar érdekeltségének mindaddig, amíg abban többségi tulajdonosi részesedést birtokol.
A negatív felülvizsgálatot a Fitch Ratings azzal indokolja, hogy a tulajdonos bank az Európai Bizottsággal kötött átszervezési megállapodás alapján 2015 végéig kiszáll az MKB-ból.(MTI)

Scroll To Top