Kötelező vételi ajánlat a Shopline részvényeire

Az SQ-Invest Kft. kötelező nyilvános ajánlatot tett a Shopline-webáruház Nyrt. részvényeire 575 forinton – közölte a Shopline kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tőzsde Standard kategóriájában forgó Shopline részvények utolsó, június 28-i záróára 600 forint volt.
Az ajánlati ár 6,1 százalékkal magasabb a tőkepiaci törvény előírásai által számított minimumárnál, ami jelen esetben az ajánlat felügyelethez benyújtását megelőző 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, azaz 542 forint. Az ajánlati ár magasabb annál az árnál is, amelyen az ajánlat előtt átruházási szerződést kötöttek a Shopline részvényeire, ami 526 forint volt.
Az ajánlat időtartama július 4-től augusztus 5-ig tart, lebonyolítója a Raiffeisen Bank Zrt.
Az SQ-Invest májusban kötött megállapodást a Shopline 67,7 százalékának megszerzésére, amikor bejelentették a Shopline Nyrt. és a Libri Könyvkereskedelmi Kft. egyesülését. A két könyvkereskedelmi cég május 10-én aláírt megállapodása értelmében a Bookline könyves webáruházat üzemeltető Shopline-webáruház Nyrt. felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100 százalékát. A Shopline-részvények 67,70 százalékát a Libri 100 százalékos tulajdonosa, az SQ-Invest szerzi meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31 százalékát tartja meg. A Shopline továbbra is a tőzsdén marad, a két nagytulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket továbbra is kisbefektetők birtokolják majd – közölték az érintett cégek a megállapodás aláírásakor.
A vételi ajánlat során összehangoltan jár el az SQ-Invest, a CEMP, valamint a CEMP irányítása alatt álló Inda-Labs Informatikai Zrt. Megállapodásuk alapján a vételi ajánlat során felajánlott részvényeket az SQ-Invest szerzi meg, a CEMP és az Inda-Labs pedig nem él a vételi ajánlattal. A CEMP kötelezettséget vállalt továbbá, hogy két évig nem idegeníti el a közvetlen tulajdonában lévő 25,1 százaléknyi Shopline-részvényt. (Az ajánlat megtételekor a CEMP közvetlenül a Shopline 92,8 százalékát, az Inda-Labs nevű cégén keresztül további 0,78 százalékát birtokolja.)
Az ajánlatot már jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a befolyásszerzéshez azonban még szükséges a Gazdasági Versenyhivatal engedélye is.
A 21 éves Libri Könyvkereskedelmi Kft. mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató országos hálózat, amely 34 üzletével, internetes áruházával, valamint a közzétett 2011-es adatok szerint 7,8 milliárd forintos nettó árbevételével az ország egyik legnagyobb könyvértékesítője és 1,6 millió vásárlót szolgál ki évente.
A Shopline-webáruház Nyrt. nettó árbevétele 2012-ben 4,1 milliárd forint volt a nyilvánosan közzétett adatok szerint.(MTI)

Scroll To Top