Kőolajkutató fúrásokat kezdett a Kanári-szigeteknél a Repsol

A spanyol Repsol olajvállalat megkezdte a próbafúrásokat a Kanári-szigeteknél, arra számítva, hogy jelentős kőolajmezőt találnak a tenger mélyén – közölte kedden a spanyol közmédia.

A feltárási munkálatok Fuerteventura partjaitól 54 kilométerre, Lanzarotte partjaitól 62 kilométerre zajlanak. A cég kutatóhajóját, a Rowan Renaissance-t a legkorszerűbb technológiával szerelték fel, és egyedülállóak azok a szondák is, amellyel a tengerfenék kőzetének rétegeit vizsgálják.
Marcos Fraga, a Repsol szóvivője a spanyol állami rádiónak elmondta: reggel fél hétkor engedték le az első szondát. Először 1920 méteres mélységig fúrnak le, de a cél a 3100 méter elérése. Kétszáz ember vesz részt a munkálatoknak ebben a fázisában, amely a tervek szerint legkésőbb január végéig tart. Azután kiértékelik az eredményeket – tette hozzá.
A most megkezdett kutatásokat tiltakozások, tüntetések előzték meg. A Greenpeace környezetvédelmi okokból ellenzi az olajkitermelést a térségben, a Kanári-szigetek kormánya pedig attól tart, hogy az olajmező feltárása csökkentené a helyiek megélhetésének alapját képező turizmust. Követelték, hogy a spanyol kormány vonja vissza a Repsolnak adott engedélyt.
A Repsol korábbi állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy talán egyetlen más ország sem tehet már szert akkora jelentőségű olajlelőhelyre, mint Spanyolország. Ha a becslések beigazolódnak, a kanári-szigeteki olajmezőkkel az ország olajigényének tíz százalékát lehetne fedezni. Spanyolország ezzel 30 milliárd eurót takaríthatna meg az olajimporton 20 év alatt.(MTI)
http://www.rtve.es/noticias/20141118/repsol-inicia-prospecciones-petroliferas-canarias/1049902.shtml

Scroll To Top