Kommerszant: a krími parlament mentesítené a büntethetőség alól a “népi felkelőket”

A krími parlament mentesítené a büntethetőség alól a félsziget Oroszországhoz csatolásában részt vevő és azóta is működő fegyveres “népi felkelők és népi milíciák” tagjait. A terület törvényhozása egyben azt javasolta az orosz dumának, hogy jogszabályban rögzítse a krími hatalom február vége óta hozott minden döntésének és tettének legitimitását – írta a Kommerszant című orosz napilap pénteken.

A törvényjavaslat nem csak utólag, hanem előre is törvényesítené a krími “önkéntes” fegyveresek tetteit, valamint a félsziget és az ott található különleges státusú Szevasztopol város vezetésének és hatóságainak döntéseit. Február 27-től jövő év január 1-ig adna felmentést számukra a büntetőjogi és a szabálysértési szabályok hatálya alól – olvasható a Kommerszantban.
A “Krími Köztársaságnak az Oroszországi Föderációba történő felvételéről szóló”, március 21-én elfogadott orosz szövetségi törvényhez benyújtott javaslat szerint a “népi felkelők és más személyek” a Krímben “sürgős szükséghelyzetben cselekedtek”, amikor a krími vezetéssel egyeztetett tetteikkel kárt és sérülést okoztak. A büntethetőség alóli mentesítés alkalmazásakor kivételt képeznének azok a törvénysértő cselekmények, amelyekben az érintetteket “a meggazdagodás, és egyéb önző célok vezérelték”. A törvény minden büntetőeljárás alá vont gyanúsítottra, megvádolt és elítélt személyre vonatkozna a Krímben.
Pavel Krasenyinnyikov, az orosz törvényhozás alsóháza büntető-, és polgárjogi bizottságának elnöke szeptember elején azt mondta a lapnak, hogy előre nem mentesíthet senkit az esetleges amnesztia a bűncselekmény alól, de “jó ötletnek” nevezte a krími elképzelést. Jefim Fiksz, a félsziget Államtanácsa (parlament) törvényhozási bizottságának elnöke azt magyarázta a lapnak, hogy az orosz szövetségi jogszabály módosításával lehetővé válna a “népi felkelőkről és népi milíciákról” Szimferopolban hozott törvény hatályba léptetése. Ez ugyanis ellentétben áll azzal az orosz jogszabállyal, amely a civileknek a társadalmi rend biztosításában való részvételét rögzíti. Eszerint a népi milíciák társadalmi szervezetnek minősülnek, míg a krími “önvédelmi erőket” a terület kormánya tartja fenn. Az idén 400 millió rubelt (1 rubel jelenleg 6,1 forint) különítettek el részükre a krími költségvetésből.
Az Ukrajnától elcsatolt területen február végétől ezek a fegyveres “önkéntesek” vették ellenőrzésük alá a stratégiai fontosságú államhatalmi intézményeket, a vasútállomásokat, repülőtereket, katonai létesítményeket, főbb közlekedései útvonalakat. A népi milícia soraiban több mint 5 ezer ember szolgált. Mihail Seremet krími miniszterelnök-helyettes, a milícia korábbi vezetője elismerte a Kommerszantnak, hogy voltak túlkapások. Elmondta, hogy jelenleg is másfél ezer milicista őrzi a félsziget törvényhozását és kormányának épületét, valamint különböző infrastrukturális létesítményeket. Joguk van az emberek dokumentumainak ellenőrzésére, megmotozásukra és lefogásukra is.
Jean Zapruta krími jogvédő szerint az “amnesztia-törvény” veszélyes, és sérti az orosz szabályozást. A Kommerszantnak elmondta, hogy a fegyveres “önvédelem” tagjai a félszigeten már több vállalatot elfoglaltak az “államosítás” keretében. Attól tart, hogy a szimferopoli parlament az orosz szövetségi törvény módosításának kezdeményezésével az eddigi és a továbbiakban tervezett krími törvénytelenségeket akarja igazolni. (MTI)
www.kommersant.ru/doc/2580885

Scroll To Top