Költségvetés – Készül az ÁSZ véleménye - Gazdasagportal.hu

Költségvetés – Készül az ÁSZ véleménye

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) dolgozik a jövő évi költségvetés tervezetének véleményezésén, ehhez már többször kért adatokat az egyes minisztériumoktól – olvasható az ÁSZ honlapján.

Az ellenőrzés vezetője, Dormán István Zoltán csütörtöki írása szerint folyamatosan érkeznek a kért adatok a jövő évi büdzsé tervezésében részt vevő tárcáktól. Az írás ezek közé sorolja a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Belügyminisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a földművelésügy és az igazságügyi tárcát, a Miniszterelnökséget és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.
További ellenőrzött szervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Az ÁSZ a költségvetés tervezetének véleményezésekor kiemelten figyel a költségvetési tervezés minőségét és megalapozottságát érdemben befolyásoló kérdésekre, a korábbi években kockázatot hordozó előirányzatokra – ismertette az ellenőrzés vezetője.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy a kormány a törvényi előírást betartva legkésőbb október 31-ig beterjeszti az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét, ami a benyújtással válik nyilvánossá.
Közleményük szerint az NGM a költségvetés kidolgozásánál arra törekedett, hogy egyrészt 2015. a banki elszámoltatás éve legyen, és részben ennek köszönhetően több pénz maradjon a családoknál, ezzel is erősítve a nemzetgazdaság számára fontos belső keresletet. A kormány másik fő célja, hogy nagyarányú bürokráciacsökkentést indítson el Magyarországon, ami az ország gazdasági versenyképességét jelentősen javítja.(MTI)

Scroll To Top