Költségvetés – Az Együtt szerint megalapozatlan a törvényjavaslat

A jövő évre vonatkozó költségvetési törvény javaslata megalapozatlan, már a parlamenti vita szakaszában kiderült, hogy több hiba van benne, egyes tételekről a kormány sem tudja, hogy mennyi bevétele származna belőle – jelentette ki Szigetvári Viktor csütörtökön Keszthelyen.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja ügyvezető társelnöke kifejtette: megalapozatlan az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból tervezett összeg, mert a kormány sem tudja, mennyit remélhet ebből a “büntetőadóból”. Ugyanez igaz az ingatlanértékesítésből tervezett 169 milliárd forint bevételre, illetve a magán-nyugdíjpénztári tagok 200 milliárdos vagyonának “beszántására” – mondta -, mert az előbbi költségvetési trükköt szolgálhat, az utóbbiból pedig egyetlen fillér bevételre sem lenne szabad számítani.
Hozzátette: az ingatlanok esetében senki nem tudja, milyen épületekről van szó, az pedig államháztartási trükk lenne, ha év vége előtt értékesítene, majd visszabérelne a kormány ingatlanokat. A magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése ellen pedig az Együtt politikusai is tiltakoztak az elmúlt napokban, de remélhetőleg a piaci szereplőkkel folytatandó tárgyalások – ha vannak ilyenek – és “az a politikai nyomás, amit az utca is képvisel”, meghátrálásra kényszeríti a kormányt – mondta Szigetvári Viktor.
Az Együtt politikusa kitért arra is, hogy “embertelen” a szociális támogatások összevonása és az, hogy “a helyi, sokszor befolyásukkal visszaélő” politikusok kezébe tennék olyan százezrek sorsát, akik nyomorban kénytelenek élni.
Mint mondta, nincs bevételi kényszer a jövő évi költségvetést illetően, de sok a kozmetikázás és a rejtett akna, ami már előrevetíti az évközi adóemeléseket, a költségvetési zárolásokat.
Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja arról beszélt, hogy a kormány a külpolitikában kudarcot kudarcra halmoz. Meglátása szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban ma már nem a szakmai kvalitások számítanak, az érvényesüléshez “a dunakeszi futsalcsapat tagjának kell lenni”, Szijjártó Péter csapatának már a kilencedik tagja helyezkedhetett el az államigazgatásban, de például a kabinetfőnöki pozícióra kiszemelt munkatárs még a törvényben előírt végzettséggel sem rendelkezik.
Mint sorolta, számos nemzetközi konfliktusa van az országnak, és “nem elég a sportigazolvány” a bizalom helyreállítására. Soha nem látott mélységben vannak a magyar-amerikai vagy a magyar-norvég kapcsolatok, miközben az európai uniós fórumokon Magyarországot csak negatív példaként emlegetik.
Molnár Tibor, az Együtt keszthelyi választókerületi elnöke helyi ügyeket említve azt mondta: szorgalmazzák, hogy minél hamarabb találjanak megoldást a 71-es főút nemrég elkészült elkerülő szakaszán az egyik “halálos” kereszteződés biztonságosabbá tételére. Kiállnak a helyi gimnázium mellett, mert a kormány a gimnáziumi tanulók létszámának csökkentésével leginkább a kisvárosi intézményeket sújtja – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top