Kocziszky: a felminősítés irányába mutathatnak a gazdasági folyamatok

A magyarországi gazdasági folyamatok előbb-utóbb arra késztetik a nagy hitelminősítőket, hogy felülvizsgálják a saját számaikat – fejtette ki Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának külső tagja, utalva az ország egy esetleges felminősítésére.

A Költségvetési Tanács (KT) és a Magyar Közgazdasági Társaság közös csütörtöki, budapesti rendezvényén Kocziszky György kiemelte: a beinduló növekedés, az alacsony infláció, a csökkenő államadósság és a mérséklődő külső sérülékenység, valamint a fegyelmezett fiskális politika, az alacsony finanszírozási költségek és a javuló piaci megítélés, az alacsony CDS-felárak mind a felminősítés irányába mutathatnak.
Úgy vélte, egy esetleges felminősítés más mozgásteret adna a kormánynak és a költségvetésnek. Kocziszky György szólt arról is, hogy bár historikusan alacsony az infláció, a makrogazdasági mutatók nem jeleznek deflációs veszélyt. Kifejtette: az alacsony inflációhoz a rezsicsökkentés is hozzájárult, és bár záródik, de változatlanul negatív a kibocsátási rés, azaz a potenciális és a tényleges növekedés eltér egymástól.
A negatív vagy nulla körüli infláció hatással van az állami költségvetésre és a kamatkiadásokra is, ezt a kettőt együtt kell mérlegelni – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: örömteli az alacsony kamatszint, és nem az a fő kérdés, hogy meddig folytatódik a kamatvágás, hanem hogy mennyi ideig tartható fenn az alacsony kamatszint.
Kocziszky György hangsúlyozta, hogy alacsony inflációs környezetben egy többé-kevésbé fegyelmezett fiskális politika mellett lényegesebb egy optimális, hosszabb távon fenntartható kamatszint elérése.
Elmondta, a költségvetési folyamatok alakulása segítette a monetáris politikát, és a kamatcsökkentési ciklus alatt jelentősen mérséklődtek az állampapír-piaci hozamok is, aminek köszönhetően csökkennek a költségvetés kamatkiadásai, a rövidtávú adósság átárazódott, és a közép- és hosszú távú adósságnál is elindult ez a folyamat.
Az alacsony hozamoknak kedvező visszacsatolása van a költségvetésre a kamatkiadásokon keresztül – tette hozzá.
Annak ellenére, hogy az alapkamat alakulását követte a forinthitelek árazása, a hitelezés mégsem indult be. Az MNB növekedési hitelprogramja megállította a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének visszaesését – emelte ki Kocziszky György.
Kitért arra is, hogy az államadósságban jelentős a külföldi tulajdon, a bankok részaránya a teljes államadósság finanszírozásában pedig elmarad a régiós átlagtól. Örvendetesnek nevezte azonban, hogy az utóbbi időben a bankok aktivitása emelkedett az állampapír-aukciókon.
A lakosság kezében lévő állampapír-állomány aránya viszont jelentősen nőtt az utóbbi időben és a lakossági állampapír vásárlást nézve a régióban sem áll rosszul Magyarország – mondta Kocziszky György.(MTI)

Scroll To Top