Kína bankjaiban több a „mérgező eszköz”, mint Nyugaton 2008 előtt

A kínai bankrendszerben mára nagyobb mennyiségű „mérgező eszköz” – vagyis elértéktelenedéssel, nem teljesítővé válással fenyegető követelésállomány – halmozódott fel, mint amennyi a nyugati pénzügyi szektorokban volt a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság előtt – mondta vasárnap Londonban idézett nyilatkozatában egy nemzetközi hírű nagybefektető és gazdaságelemző szakértő.

Carson Block portfolió-befektető, a Muddy Waters Research nevű, Kínára szakosodott gazdaságelemző csoport alapítója (Muddy Waters – zavaros vizek) a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a kínai bankrendszer ma súlyosabb kockázatot jelent, mint amilyent a nyugati pénzügyi szektorok jelentettek a válság előtt.
„Véleményünk szerint a kínai bankrendszerben zűrzavar lett úrrá, hatalmas mennyiségű a rossz kinnlevőség, vagy az olyan kinnlevőség, amelyik ezután válik rossz hitellé” – fogalmazott Block.
Hozzátette: a kínai hitelintézetek nagyobb problémákkal küszködnek, mint amilyenekkel a nyugati bankok szembesültek a pénzügyi válság előestéjén, de mivel állami tulajdonú intézményekről van szó, a legvalószínűbb az, hogy az állam „pénznyomtatással” feltőkésíti őket. Ez azonban Block szerint súlyos következményekkel jár majd a kínai gazdaság egészére.
Kijelentette: megítélése szerint Kína nem más, mint egy „masszív eszközárfolyam-buborék”, és ha ez elpattan, akkor az közvetlen kockázatoknak teszi ki a nyersanyag-árfolyamoktól függő többi felzárkózó gazdaságot, sőt olyan fejlett ipari gazdaságokat is, mint Ausztrália, Kanada és Új-Zéland.
A kínai pénzügyi szektor kockázataira nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.
A Moody’s Investors Service – a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja – minap ismertetett helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy egyre nagyobb kockázatokat jelent a kínai pénzügyi rendszeren belül az „árnyékbankok” növekvő súlya. A Moody’s szakértőinek becslése szerint a szabályozott kínai bankszektoron kívüli pénzügyi szolgáltatók által terjesztett hiteltermékek állománya – csak e szolgáltatók alaptermékeit tekintve – 2012 végén elérhette a 21 ezer milliárd jüant, ami a tavalyi kínai hazai össztermék (GDP) 39 százalékának felelt meg.
A hitelminősítő szerint az árnyékbankok működése – mivel átláthatatlan, kevésbé szabályozott hitelfolyósítási gyakorlatról van szó – árfolyambuborékokat hozhat létre, és kockára teheti a pénzügyi stabilitást.
Hasonló kockázati megfontolások miatt minősítette le nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a hazai valutában fennálló kínai államadósság besorolását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hitelmennyiség meredek emelkedése miatt nőttek a kínai pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok.
A Fitch – amely az addigi „AA mínusz”-ról egy fokozattal „A plusz” szintre rontotta Kína szuverén hazai adósságának osztályzatát – a leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hiteltömeg 2009 óta sokkal gyorsabban nőtt a hazai össztermék növekedési üteménél. A cég becslése szerint, az árnyékbanki szolgáltatások különböző formáit is beleszámítva, elérhette a hazai össztermék 198 százalékát a kínai gazdaságba 2012 végéig kiáramlott teljes hitelmennyiség. (MTI)

Scroll To Top