Kína 25 milliárd dolláros előleget fizet az orosz gázért

A Gazprom előzetes megállapodást kötött kínai partnerével, miszerint a CNPC 25 milliárd dollár (körülbelül 5,6 ezer milliárd forint)) előleget fizet az orosz gázért – közölte Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai cég exportvállalatának vezetője pénteken.

A Gazprom-Export elnöke azt mondta, hogy “alapjában véve megegyeztek” az összegről. Korábban hasonló összegről beszélt Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter is.
A Gazprom és a Kínai Állami Kőolaj-,és Gázipari Vállalat (CNPC) vezetői szerdán, Vlagyimir Putyin orosz elnök sanghaji látogatásának záró napján írták alá a 30 évre szóló orosz-kínai földgázszállítási szerződést. Ennek alapján a Gazprom évente mintegy 38 milliárd köbméter orosz gázt juttat el Kínába.
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója nem árult el további részleteket a megállapodásról arra hivatkozva, hogy azok üzleti titoknak minősülnek. Azt elmondta, hogy a gázüzlet értéke 400 milliárd dollárt (mintegy 89 ezer milliárd forint) tesz ki.
Az orosz sajtóban továbbra is csak találgatások jelennek meg arról, hogy mennyibe fog kerülni az orosz földgáz Kínának. Karen Kosztanyan, a Bank of America Merril Lynch elemzője szerint az ár meghaladja majd az ezer köbméterenkénti 360 dollárt – írta a Vzgljad orosz internetes hírportál.
Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz földgáz szállítása 4-6 év múlva indulhat meg a kelet-ázsiai országba. Vlagyimir Putyin orosz államfő Sanghajban azt mondta, hogy a szerződés teljesítéséhez szükséges beruházás Oroszországnak mintegy 55 milliárd dollárjába, míg Kínának 22 milliárd dollárba kerül.
A Vzgljad a gázszállítás két lehetséges útvonaláról ír. Az egyik a nyugati, az Altaj nevű gázvezetéken keresztül vezet a nyugat-szibériai Urengojtól Sanghajig. A másik a keleti útvonal, amely Jakutföldtől Habarovszkon keresztül Vlagyivosztokig vinné az orosz földgázt. A Szibéria Ereje nevű vezeték tervezett teljesítménye évi 61 milliárd köbméter lenne és annak végpontjától építenének egy elágazást Kínába.(MTI)

Scroll To Top