K&H: növekvő nyereségre számítanak a vállalkozások

Nem változtak a kis- és közepes vállalatok vezetőinek következő egy évre vonatkozó árbevétel-várakozásai, míg az eredményvárakozások növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásának legfrissebb eredményéből.

A felmérést ismertető hétfői közlemény szerint a hazai vállalkozások átlagosan 3,9 százalékos árbevétel-növekedéssel és 1,7 százalékos eredménynövekedéssel számolnak a következő egy évben.
A vállalkozások közel fele – 49 százaléka – 0-6 százalék közötti bevételnövekedést tervez, 29 százalékuk pedig ennél is nagyobb árbevétel-növekedést valószínűsít, míg csupán 22 százalékuk számol a cég árbevételének csökkenésével.
A különböző méretű cégek árbevétel-várakozásai jelentős eltérést mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek, egyúttal egyedül náluk figyelhető meg az árbevétel-várakozások növekedése az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a kisvállalkozások és a középvállalkozások már harmadik negyedéve egyre kisebb mértékű – jelenleg 2,7 és 3 százalékos árbevétel- növekedésre számítnak.
Az eredményvárakozások tekintetében a cégek többsége – 72 százalékuk –  növekedést prognosztizál. Ezen a területen is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők 2,1 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak, míg a közepes és kisvállalatok az átlagnál kisebb, 0,8, illetve 0,9 százalékos nyereségbővülést valószínűsítenek.
Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint a mikrovállalkozások optimizmusa feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, nagymértékű növekedésével, ami vélhetően az alacsony inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető. A fogyasztás ugyan továbbra is stagnál, de a háztartások megtakarítási állománya növekedni tudott, ami a szakember szerint hozzájárulhat a fogyasztás növekedésének beindulásához. (MTI)

Scroll To Top