Kétszázmilliós beruházásba kezdett a nyíregyházi Marso Kft.

Részben uniós támogatásból fejleszti telephelyét a gumiabroncs-kereskedelemmel és a teherautó abroncsok újrafutózásával foglalkozó nyíregyházi Marso Kft. – jelentette be a cég ügyvezető igazgatója pénteken.

Somlai Sándor egy sajtótájékoztatón elmondta, a társaság az újrafutózási tevékenység bővítésére kezdett a fejlesztésbe, amely egy új, kétezer négyzetméteres gyártócsarnok és raktár felépítését foglalja magában. A 200 millió forint összköltségű beruházás felét uniós támogatásból, másik részét pedig saját erőből fedezi a Marso.
Jelenleg évi 8 ezer darabos a cég futózó kapacitása, de az új gyártócsarnok novemberi átadását követő egy-két éven belül akár 20 ezer darabra nőhe – ismertette az igazgató. Az úgynevezett hidegtechnológiának köszönhetően az így felújított gumi ugyanannyi kilométert képes lefutni, mint egy új abroncs.
Az újrafutózás aránya Magyarországon 20-30 százalékos, de Finnországban például 80 százalékban hasznosítják újra az elhasznált abroncsokat – tette hozzá Somlai Sándor.
A fejlesztés a kapacitás növelése mellett 14 új munkahelyet is teremt – közölte a cégvezető.
A Marso a személy- és teherabroncs-piacot tekintve több mint 20 százalékos, mezőgazdasági abroncsoknál pedig több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Az országosan huszonkét telephelyen  összesen 225 főt foglalkoztató nyíregyházi cég 2011-ben 15,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 307,7 millió forintos adózott eredményt ért el.
A gumiabroncsgyártók kapacitásnövelése miatt 2012-ben csökkent a felújítási piac, emiatt a társaság 2012-es árbevétele 14,5 milliárd forintra csökkent, és a 210,6 millió forintos adózás utáni eredmény is elmaradt a korábbi évitől.
A Marso idén bővítette a Romániában működő leányvállalatát, és új érdekeltséget hozott létre Szerbiában is.(MTI)

Scroll To Top