Devizahitelek – Rogán: banktámogatási programot javasol Bajnai

Banktámogatási programnak nevezte a Fidesz frakcióvezetője a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetségnek azt a javaslatát, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Rogán Antal szerint a volt miniszterelnök ismét a bankoknak akar pénzt adni, a pénzintézetek, nem pedig a devizahitelesek oldalára állt

A Fidesz frakcióvezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a volt miniszterelnök által ismertetett elképzelés egy fillérrel sem csökkentené a devizahitelesek mai napi fizetési kötelezettségét, “de ha komolyan vennénk ezt a javaslatot, akkor a bankok már holnap pénzt kapnának”.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a bejelentést úgy értékelte, Bajnai Gordon ismét a bankoknak akar pénzt adni, megint a pénzintézetek, s nem pedig a devizahitelesek oldalára állt, holott éppen az ő és elődje, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején harapództak el a devizakölcsönök, és engedték, hogy a bankok becsapják az embereket.
Közölte, Bajnai Gordon személyében a bukott baloldal miniszterelnöke, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere értékelte az ország gazdasági helyzetét, a jelenlegi kabinet politikáját. Bajnai Gordon gazdasági miniszterként asszisztált ahhoz a kormányzati gazdaságpolitikához, amely nominálisan a kétszeresére, GDP-arányosan pedig a másfélszeresére emelte az államadósságot – mondta Rogán Antal, azzal folytatva, hogy ugyanez a kormány hihetetlenül megnövelte a költségvetési deficitet, és példátlanul magasra emelte a rezsiköltségeket. Bajnai Gordon emellett miniszterelnökként csökkentette például a nyugdíjakat és a pedagógusok bérét – tette hozzá.
“Ezek után felettébb érdekes az a gazdasági értékelés, amelyet Bajnai Gordon adott, mert gyakorlatilag a jelenlegi kormánynak Bajnai Gordonék hibáit kellett kijavítania” – fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint a volt miniszterelnök semmit nem tanult abból, ahogyan 2010 előtt kormányoztak.
Rogán Antal kérdésre válaszolva kijelentette: a Fidesz-frakció fontosnak tartja a tárgyalást a bankrendszerrel a devizahitelesek újbóli támogatásának ügyében. Hozzátette, örülnének, ha sikerülne megállapodást kötni a devizahitelesek megsegítéséről, de az ősszel érdemi lépésekre készülnek a parlamentben, “ha van megegyezés, ha nincs”.(MTI)

Scroll To Top