Két helyen egy időben robbant autóba rejtett pokolgép Délkelet-Törökországban, halottak

Autóba rejtett pokolgépek robbantak elhaladó rendőrségi járművek mellett a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Mardin tartomány Kiziltepe, valamint Diyarbakir tartomány Sur körzetében szerda este. A merényletekben összesen legalább 6 ember meghalt, 25 pedig megsebesült, köztük több civil – jelentette Nizamettin Kaplan, az NTV török hírtelevízió diyarbakiri tudósítója.

A két detonáció egy időben következett be.
A mardini incidenstől 50 méterre egy kórház is található. Diyarbakirban a környék összes szabad mentőegységét a helyszínre rendelték.
A hatóságok a kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet gyanítják a történtek hátterében.
Legutóbb július 9-én történt hasonló eset Délkelet-Törökországban. Akkor szintén Mardin tartományban robbant autóba rejtett pokolgép, 2 katona és egy civil meghalt.
A szeparatista kurdok több tízezer halálos áldozatot követelő harcát 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a lázadás végére. A biztonsági erők a délkelet-törökországi városokból az elmúlt hónapokban már kiűzték a PKK fegyvereseit, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak.(MTI)

Scroll To Top