Kerry elutasította a kelet-ukrajnai népszavazásokat

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden elutasította az általa kiagyaltnak és színleltnek minősített népszavazásokat, amelyeket az oroszpárti felkelők a hét végén terveznek megtartani a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében.

Kerry közösen tartott sajtótájékoztatót Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével Washingtonban. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan visszautasítja az Ukrajna további megosztását célzó, törvénytelen erőfeszítést.
Az amerikai diplomácia vezetője szerint a Kelet-Ukrajnában a krími forgatókönyv köszön vissza, és Washington nem lesz hajlandó elismerni az ott megrendezendő referendumok eredményét.
A Krímben március 16-án tartottak népszavazást, amelynek nyomán Oroszország elcsatolta Ukrajnától a félszigetet. A legtöbb ország által el nem ismert lépés következményeként az Egyesült Államok – más országokkal együtt – gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen.
A hivatalos amerikai álláspont szerint az ukránoknak a május 25-i elnökválasztáson kellene szavazniuk jövőjükről.
John Kerry bejelentette, hogy a jövő héten Londonban találkozik európai partnereivel, hogy megvitassa velük az Ukrajnával kapcsolatos további lépéseket.
Mary Landrieu, az amerikai szenátus energiaügyi és a természeti kincsek kérdésében illetékes bizottságának elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az ukrajnai instabilitás újabb érv a kanadai Alberta tartomány olajlelőhelyeit a Mexikói-öböl finomítóival összekötő Keystone csővezeték megépítése és az Egyesült Államok energetikai függetlenségének megteremtése mellett.
Landrieu félénknek nevezte az ukrajnai orosz fellépésre adott európai választ.(MTI)

Scroll To Top