Kereskedési ötlet: Kereskedjen olajjal

Árupiaci körökben nagy kedvenc az olaj, amivel a befektetők a nap 24 órájában kereskedhetnek. Két fő olajtípust különböztetünk meg, az egyik az Észak-tengerből kinyert Brent nyersolaj, a másik a Crude – vagy más néven WTI (West Texas Intermediate) nyersolaj.

 

Hogyan kereskedhetünk az olajjal?

 

  1. Az olajjal való kereskedés a határidős piacon történik. Ahhoz, hogy kellő biztonsággal a határidős piacon olajjal kereskedjünk, tisztában kell lennünk a kontraktus specifikációkkal. Egy sima WTI olaj vásárlás letétigénye 4000 USD, és 1 kontraktus olajon 1 pont elmozdulás 1000 USD változást jelent a számlánkon. Ez azt jelenti, hogy, ha vásárolunk 1 kontraktus olajat (1000 hordó) 31,4 USD-on, majd azt eladjuk 32,4 USD-on, akkor ezen az egy ügyleten 1000 USD-t kerestünk.

 
olajtarolo

  1. A határidős piacon kívül vannak más alternatívák is, ezek a következők lehetnek. Talán a legegyszerűbb módja az olajjal való kereskedésnek az olaj ETF vásárlása. Ennek nincs letétigénye, úgy működik, mint egy részvényvásárlás. Vannak tőkeáttétel nélküli long olaj ETF-ek, ilyen az USO, mely esetünkben az amerikai WTI tőzsdei árfolyamát követi. Vannak tőkeáttéleles ETF-ek, ilyen pl. az UCO, ami 2x-esen fölnagyítja a WTI olaj árfolyam mozgását. Akik olaj esésre szeretnének spekulálni, azok is megtalálják azokat az ETF-eket amik akkor emelkednek, ha az olajár esik.

 

 

  1. Egy másik lehetősége az olajjal való kereskedésnek az opciós piac. Ennek egy módja a CALL opció vásárlása. Ebben az esetben jogot szerzünk, hogy a jövőben a meghatározott áron megvegyük az adott instrumentumot, ezért a jogért egy előre meghatározott pénzösszeget fizetünk (opciós prémium). Például, ha vásárolunk egy 35 USD-os CALL opciót és, ha kifutáskor az olaj 37 USD, akkor nekünk jogunk lesz az előre meghatározott mennyiséget 35 USD-n megvásárolni. Nagy pozitívumként említhető, hogy egy ilyen pozícióban az esetleges veszteségünk maximuma előre meghatározott (az opcióért kifizetett prémium), nyereségünk, viszont korlátlan lehet.

 

PUT opció eladása esetén, megkapjuk az opciós prémiumot, ezért kötelezettséget vállalunk, hogy egy meghatározott áron vásárolnunk. Például, ha eldöntjük, hogy akkor vásárolunk olajat, ha az eléri a 26 USD-os árfolyamszintet, akkor eladunk egy PUT opciót, aminek a letét igénye 4000 USD. Erre a kötelezettség vállalásunkra megkapjuk az opciós prémiumot, ami jelenlegi környezetben elérheti a 600-800 USD-t is. Ebben az esetben, ha az olaj kifutáskor 26 USD felett lesz, akkor értéktelenül kifut az opciónk (természetesen az opciós prémium marad a zsebünkben), ha pedig alatta lesz, akkor az történik, hogy olajunk lesz 26 USD-os áron.

 

Konkrét kereskedési ötlettel rendelkezik, vagy kíváncsi, hogy milyen hozamokat lehet elérni az olaj piacán? Vegye fel szakértőnkkel a kapcsolatot.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a GazdasagPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a GazdasagPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top