Kereskedési ötlet: Graphisoft Park - Gazdasagportal.hu

Kereskedési ötlet: Graphisoft Park

Egy újabb bizonyíték – élénkül az ingatlanpiac!

Ha tömören kellene a Graphisoft Parkot jellemezni, akkor mindenképp a minőség lenne a legjobb szó, amivel körül lehetne írni. Magyarország legexkluzívabb irodaépületei itt találhatóak, főleg számítástechnikai cégek részvételével már 1998 óta. Bármilyen meglepő a cég fő tevékenységi köre a Graphisoft Park fejlesztése és hasznosítása. Elsők között a Microsoft Magyarország vetette meg a lábát a Parkban, melynek magas költségeit a tökéletes munkakörnyezettel kompenzálták. – írja egy nyilatkozat a Graphisoft Park hivatalos oldalán. A vezetőség fő célja hogy, az itt eltöltött idő ne csak munkaidő legyen, hanem élmény is, amit a visszajelzések alapján sikeresen elértek eddig.

Az Duna parton elhelyezkedő irodák kialakításának a lényege, hogy egyedi tervezésűek, de mindenképp harmonikusan illeszkednek a már meglévő épületekhez és egyfajta életérzést adnak az ott dolgozóknak, ami magával ragadja őket.

 Egy kis történelem

A jártas befektetők már tudják, hogy a GSPark részvényeivel, már 2006 nyár végétől kereskedhetőek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A bevezetés után szépen felfelé vette az irányt a papír, de a válságból ő sem maradhatott ki. 2009 szeptemberére történelmi mélypontra süllyedt (413 Ft). Utána viszont egy éven belül megduplázódott az árfolyam és 2012-ben már újra 1000 forint fölé merészkedett. Nyolc évvel tőzsdére lépés után, azaz a 2014-es évben, átlépte saját árnyékát és új történelmi csúcsot döntött, ami 2007 óta nem sikerült neki.

Azóta folyamatosan újabb és újabb csúcsokon jár a cég értékpapírja. Jelenleg a kereskedés 2000 Ft alatt mozog még, de lehetséges, hogy a cikk végére már át is lépi azt.

gspark_20150310

forrás: www.erstemarket.hu

Na, de nézzük a konkrétumokat, hogy miért is várjuk tovább az emelkedést?

Február 15.-én tette közzé a cég az utolsó jelentését, amelyből kiderül, hogy nem csak az élmény miatt jó a Graphisoft Park, hanem befektetési szempontból is. Dinamikus fejlődés alatt áll, amit leginkább az előző évhez képest elért 4%-os árbevétel növekedés bizonyít a legjobban, úgy, hogy ezalatt az üzembentartási költségek nem emelkedtek. A Park működését hűen tükrözi a kihasználtsága is, amely jelenleg 95%-os azaz, majdnem azt lehet mondani, hogy teltház van. (Természetesen a cég tervei között szerepel a bővülés, ez az adat a meglévő irodákra vonatkozik.) Nagyon fontos megjegyezni, hogy a cégeket nagymértékben meghatározó EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a GSPark esetén 2013-as évhez képest 6%-al nőtt, ami mindenképpen kimagasló szám.

 Jöhet a Bux kosár?

Mint korábban említettem, a részvényekkel már lassan tíz éve hogy kereskedni lehet, most viszont az is szóba került, hogy bekerül a „Park” az élmezőnybe. Itt több kritériumnak szükséges megfelelni a csatlakozáshoz, de a legfontosabb ezek közül mégis csak a papír likviditása. Itt az a legfontosabb, hogy a cég legforgalmasabb napjainak a 95% az utolsó félévre essen. Erről a GSP épphogy lemaradt, de a felülvizsgálatig még van lehetőség a szépítésre. Mint a többi cégnek a Graphisoft –nak is azért lenne előnyös, ha bekerülne a BUX Indexet meghatározó kosárba, mert az indexkövető alapok minden bizonnyal nagyobb figyelmet szentelnének neki is, ezzel újabb növekedést generálva a részvényben.

A GS Park részvény emellett mindenképp azért lehet kecsegtető befektetés számunkra, mert a cég tavalyi évben is kimagasló osztalékot fizetett, amit idén is ugyanúgy várunk tőle. 1200 Ft körül mozgott az árfolyam, amikor először szóba hozták a 90 Ft-os osztalékot, amit májusban jóvá is hagyott a közgyűlés. Amennyiben idén is bejelentésre kerül egy 100-110 forintos osztalék fizetés, akkor nagyon hamar 2000 Ft felett tudunk majd csak kereskedni a továbbiakban a Park értékpapírjaival.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top