Kereskedési ötlet: Árupiaci termékek

Az amerikai kamatemelés okozta várakozás, valamint az ezzel együtt ható dollár erősödés, alaposan lenyomta a dollárban elszámolt árupiaci termékek árfolyamát, melyek közül az alábbiakban látunk a közeljövőben potenciált.

Búza:
A búza árfolyama február óta sávban mozog, melyből egyszer sikerült kitörnie, de záros határidőn belül vissza is lökték. A sáv alja a 475-480, míg a tető a 525-530. Jelenleg a támaszon táncoltatják az árfolyamot 478,50-en, így technikai oldalról nézve, jó vételi lehetőség adódik. Emelett a fundamentumok is támogathatják az emelkedést, hiszen a belengetett El Nino meteorológiai jelenség, az észak-amerikai területekre is várhatóan szárazságot hoz az év elején, és Amerika a búza fő exportőre, így nem lenne meglepő, ha búza az idei sávjából felfelé törne ki. Opciók vételén érdemes gondolkodni: 520-as Februári Call opció vétele (mely január 22-éig él) 4 pont környékén megvehető, ez a búza esetében 200 dollárt jelent. Azaz darabonként ennyi a maximális kockázat, a búza emelkedésével az opció ára akár 3-4 szeresét is érheti a kifutás előtt.
buza_20151201

Kakaó:
Hasonló a helyzet a kakaó esetében is, bár ott a növekvő keresletet is érdemes bekalkulálni, mely főleg az ázsiai régióból érkezik, és a csokoládé ez által már-már prémium termékké avanzsálódott. Itt is az El Nino-ra érdemes figyelni, várakozásaink szerint a kakaó jövő év elején léphet ki az eddig berögzült 3000-3400-as sávjából. Egy 3600-as kakaó call opció vétele 40 pont, azaz 400 dollár környékéért megvehető, viszont a sávtető áttörése után jelentős stoppolás várható, ami nagyon gyorsan húzhatja felfelé az árfolyamot.
kakao_20151201

Olaj:
Árupiaci körökben nagy kedvenc az olaj, mi viszont nem várnánk az árfolyamban tartósabb elmozdulást egyik irányban sem. Egyik részről túlkínálat van, mely lefelé ható erő az árfolyamban, a másik oldalon pedig háború zajlik, ami meg felfelé kéne, hogy mozdítsa az árfolyamot. Itt további sávozásra, illetve put opció kiírására hívnánk fel a figyelmet. 36 dolláros februári put opció eladás (azaz vételi kötelezettség vállalás) január 14ig 450-500 dolláros prémiumot fizet 5000 dollár letétre, másfél hónap alatt.
olaj_20151201

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a GazdasagPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a GazdasagPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top