Kamatot csökkentett az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 7,50 százalékra csökkentette az alapkamatot Oroszország központi bankja pénteken, és jelezte, hogy a közeljövőben újra kamatcsökkentést hajthat végre.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében rámutatott, hogy az előző, áprilisi tanácskozás óta némiképp enyhültek a monetáris feltételek, amiben közrejátszott a pénzpiaci szereplők kamatvárakozásainak megváltozása. Csökkentek az állampapírhozamok és a betéti kamatok, a hitelkamatok növekedési potenciálja nagyrészt kimerült. Az alapkamat csökkentése és az állampapírhozamok mérséklődése megteremti a feltételeket a betéti és hitelkamatok jövőbeni mérséklődéséhez – mutatott rá a jegybank.
Ha a helyzet a központi bank előrejelzésének megfelelően alakul, az igazgatótanács elképzelhetőnek tartja, hogy a következő ülések egyikén ismét kamatot csökkent, és 2020 közepére a monetáris politika irányvonalát szigorúról semlegesre változtatja. A testület az alapkamat alakításában figyelembe veszi az inflációs tényadatokat és várakozásokat, a gazdasági helyzet alakulását, valamint a belső és külső kockázatokat, illetve az azokra adott pénzpiaci reakciókat.

Az orosz jegybank tavaly kétszer, szeptemberben és decemberben emelt kamatot, legutóbb az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. Ezt megelőzően, 2018 márciusában 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az alacsony inflációra hivatkozva.
Legfrissebb előrejelzésében a központi bank rontotta a gazdasági növekedés idén várható ütemét, ugyanakkor javította az inflációs prognózist. A tavalyi év és az idei első negyedév teljesítményéből kiindulva a jegybank arra számít, hogy idén 1,0-1,5 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GD) az eddig várt 1,2-1,7 százalék helyett, és a következő években gyorsulhat a tempó a nemzeti projektek megvalósításának függvényében. Az éves infláció 4,2-4,7 százalék között lehet, korábban a 4,7-5,2 százalékos sávba várta a jegybank a pénzromlás ütemét.
Az igazgatótanács legközelebb július 26-án tart kamatdöntő ülést.(MTI)

Scroll To Top