Kamatdöntés – MNB: a további kamatcsökkentés a pénzpiaci folyamatok függvénye

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az irányadó kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A testület kedden a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 4,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
A monetáris tanács a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében hangsúlyozta: az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja, hogy továbbra is kockázatot jelent a kedvező globális pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége.
A tanácsnak az óvatos monetáris politika fenntartására, illetve a további kamatcsökkentés lehetőségére utaló mondatai lényegében nem változtak az előző kamatdöntés után kiadott közleményhez képest. Ismertették: az inflációs kockázatok középtávon mérsékeltek, a növekedés tartós élénkülésére az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható.
A keddi kamatcsökkentést a testület azzal magyarázta: az elmúlt hónapban beérkezett adatok megerősítik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni, miközben erősebb munkapiaci alkalmazkodást hajtanak végre. Ezen kívül, a tanács szerint javult az ország kockázati megítélése.
„Az inflációs és reálgazdasági kilátások egyaránt a kamatcsökkentés irányába mutatnak” – fogalmazott közleményében a tanács.
A testület makrogazdasági elemzésében jelezte: a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat újra, de a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A tanács gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami – meglátása szerint – biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon.
Kifejtették: az infláció áprilisban erőteljesen lassult, részben a  maginfláción kívüli tételek áralakulása miatt, ugyanakkor az inflációs alapfolyamatok továbbra is a visszafogott belső kereslet erős árleszorító hatását tükrözik. A dezinflációs folyamatot támogatja, hogy a vállalatok a termelési költségek emelkedéséhez erőteljesebben alkalmazkodnak a munkaerőpiacon, mint a fogyasztói árakban, de az infláció lassulását erősíti az energia- és nyersanyagárak, valamint a forint árfolyamának kedvező alakulása is.
A monetáris tanács szerint a magyar gazdaság az előzetes adatok alapján 2013 első félévében kikerülhet a recesszióból, ám az első negyedévi, negyedéves alapon mért erős növekedésben a tavaly év végi kedvezőtlen egyedi hatások korrekciója is jelentős szerepet játszott.
A tanács hangsúlyozta: a növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt érdemi elmozdulás, hiszen a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák.
A kockázati kilátásokkal kapcsolatosan a testület megállapította: a globális pénzügyi piacokat az elmúlt hónap során is erős kockázatvállalási hajlandóság jellemezte és e támogató nemzetközi környezetben a hazai kockázati mutatók tovább mérséklődtek.
A monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét június 12-én teszi közzé a jegybank. A testület – az előzetes tervek szerint – legközelebb június 25-én tart kamatdöntő ülést. (MTI)

Scroll To Top