Júniustól az európai térségbe irányuló orosz gázszállítás is megszűnhet, ha Ukrajna nem fizet

Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai országot, köztük Szlovákiát is tájékoztatta arról, hogy amennyiben Ukrajna nem fog fizetni az orosz gázért, június elsejétől “nem lesz” orosz gázszállítás az európai térségbe sem – számolt be a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban újságírók előtt tett kijelentését idézve.

A szlovák miniszterelnök erről azt követően beszélt a sajtó képviselőinek, hogy csütörtökön délután  tanácskozást folytatott Pozsonyban Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral, akit az Ukrajnán át Szlovákiába érkező orosz gáz szállításának lehetséges leállításáról is tájékoztatott.
Az észak-atlanti szervezet távozó elnöke szerdán érkezett hivatalos látogatásra a szlovák fővárosba, ahol csütörtökön Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai fórumán a Globsec-en tartott előadást Kiállás a szabadságért és a biztonságért címmel.
Moszkva hétfőn erősítette meg azt a szándékát, hogy leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, amennyiben Kijev nem fizet előre a számára júniusban szállítandó orosz gázért. A témáról a Globsec konferencia keretén belül megvalósított V4-es kormányfői találkozón is szó esett. A kormányfők panelbeszélgetésén Robert Fico az ukrajnai helyzet és az energiabiztonság megőrzése kapcsán rámutatott: az energiahordozók szállítási infrastruktúrái bővítésének prioritásnak kell lennie.
Robert Fico a téma kapcsán a szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: a csütörtöki találkozó során is bebizonyosodott, a visegrádi négyek kormányfői egyetértenek abban, hogy ilyen esetben különleges válságmechanizmust léptessenek életbe.(MTI)

Scroll To Top