Júliusban 0,1 százalékos volt az infláció

Júliusban 0,1 százalékos volt az infláció, miután az előző három hónapban csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz, júniushoz mérten 0,2 százalékkal emelkedtek az árak – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Londoni pénzügyi elemzők zéró körüli éves szintű inflációt vártak júliusra, a prognózisok között egyaránt volt kismértékű további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínűsítő is.
A háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az üzemanyagok drágultak.
Az adatokat ismertetve Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a kismértékű emelkedés oka egyrészt a víz, a csatorna, és a szemétszállítás díját érintő tavaly júliusi rezsicsökkentés hatása, másrészt az, hogy az ilyenkor szokásosnál kevésbé csökkent az élelmiszerek ára.
Hozzátette, hogy a rezsicsökkentések továbbra is egyértelműen meghatározzák az alacsony inflációt. A szezonális ingadozásokat kiszűrő éves maginfláció azonban hónapok óta magasabb szinten van.
A szezonálisan kiigazított havi maginfláció 0,2 százalékos volt júliusban, míg az előző év azonos időszakához mérten is a júniusival egyező 2,6 százalékot mutatott. A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, tavaly júliushoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkent.
A KSH összefoglalója szerint egy év alatt az élelmiszerárak 0,4 százalékkal csökkentek. Ezen belül a cukor ára 18,5 százalékkal, a liszté 14,0 százalékkal, az étolajé 12,4 százalékkal csökkent, az idényáras élelmiszerek 10,1 százalékkal kerültek kevesebbe, a péksütemények ára pedig 3,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly júliusban. Drágult viszont a tej 7,9 százalékkal, a sajt 7,0 százalékkal, valamint a sertéshús 2,8 százalékkal.
A szeszes italok ára 2,6 százalékkal csökkent egy év alatt, míg a dohányáruké átlagosan 18,9 százalékkal emelkedett.
A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12,0 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly júliushoz viszonyítva.
A szolgáltatások díja 1,8 százalékkal nőtt egy év alatt, ezen belül a víz- és a csatorna díja átlagosan 10, a helyi tömegközlekedésé 6,9 százalékkal csökkent.
A járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal volt magasabb idén júliusban, mint egy évvel korábban. A ruházkodási cikkekért 1,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Az előző hónaphoz képest az élelmiszerek ára átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődött, az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – ára csökkent a legnagyobb mértékben, 5,1 százalékkal. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Nőtt a sertéshús ára 1,5 százalékkal, valamint a csokoládé, kakaó ára 1,1 százalékkal.
A legnagyobb mértékben a szolgáltatások drágultak, egy hónap alatt 0,9 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 5,3 százalékkal kellett többet fizetni. Átlag felett, 0,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek: lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek, ezen belül az üzemanyagokért 1,8 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint az előző hónapban.
A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia ára nem változott.
A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Az EU 28 tagországában 2014 júniusában a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. júniusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,8 és 1,5 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás az Egyesült Királyságban (1,9 százalék), valamint Ausztriában (1,7 százalék) volt.(MTI)

Scroll To Top