Jövőre már akár 250 forintot kell egy dollárért fizetni

Az elmúlt hónapok trendje alapján a forint árfolyama jövő év első felében a 250 forint/amerikai dollár értéket ostromolhatja, ez a mértékű gyengülés pedig az egész gazdaságra kihathat. A gyengülésben egyszerre tükröződik a forint alacsony kamatszintje, az erős dollár és az orosz-ukrán krízis állandósulásával fokozódó geopolitikai bizonytalanság.

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói július végén jelentették be, hogy a közel két éve tartó kamatcsökkentési ciklus véget ért. A Matolcsy György jegybankelnök által közzétett előremutatás szerint az alacsony kamatszint legalább másfél évre szól. Amennyiben az infláció alakulása ezt lehetővé teszi, a jegybank az alig 2,1%-ra süllyesztett alapkamatot 2015 végéig mindenképpen a jelenlegi szinten kívánja tartani.

“Az alacsony hazai kamatszint több szempontból is kockázatokat tartogat a forint számára: az orosz-ukrán krízis ismételt fellángolása, illetve a konfliktus továbbterjedésével összefüggő aggodalmak  állandósuló nyomás alá helyezhetik a régiós devizákat, és a geopolitikai bizonytalanság nyomán a hazai fizetőeszköz folyamatosan gyengülhet. Ráadásul a rekord mélységűre csökkentett alapkamat további spekulánsokat csalhat a piacra, hiszen az alacsonyabb kamatot gyorsabban ellensúlyozza az elérhető árfolyamnyereség.” – véli Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

140910

Felfelé mutat a trend az USDHUF számára Forrás: admiralmarkets.hu

 

A dollár az elmúlt hónapokban jelentősen megerősödött a főbb devizákkal, így az euróval szemben. A lendület ráadásul tartósnak ígérkezik, hiszen az Egyesült Államok gazdasága a vártnál gyorsabban élénkül, az infláció felfelé kúszik, a tengerentúli foglalkoztatottság pedig összességében továbbra is egyre kedvezőbb képet mutat. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozói a – kedvező gazdasági adatsorok folytatódása esetén – a monetáris szigorításon gondolkodnak és annak első lehetséges időpontját mérlegelik.

“Így az egyik oldalon a forint jelentős és állandósuló gyengülése, a másik oldalon pedig a dollár erősödése fenyeget, mindez pedig megduplázza a forint dollárhoz viszonyított árfolyamromlásának esélyét. Bár az ország legjelentősebb kereskedelmi partnereivel az elszámolás euróban történik, mégis, alapvető iparágak és gazdasági területek jövőjét és az ehhez kapcsolódó ipari és lakossági fogyasztást érinti, így például az energiaszámla jelentős emelkedését hozhatja a dollárkurzus drasztikus romlása.” – összegezte Horváth Zoltán.

Scroll To Top