Josep Borrell: a legnagyobb mértékű visszafogottságra van szükség a jelenlegi közel-keleti helyzetben

Visszafogottságra és felelősségvállalásra szólított fel pénteken Brüsszelben Josep Borrel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Kászim Szulejmáni iráni tábornok halálát követő feszült nemzetközi helyzetben.

A politikus Charles Michel, az Európai Tanács elnöke után másodikként reagált a péntek reggeli bagdadi amerikai légicsapásra, amelyben Szulejmáni mellett megölték Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét is.
“Meg kell állítani az erőszak körforgását, mielőtt teljesen ellenőrizhetetlenné válik. Az összes érintett félnek a legnagyobb mértékű visszafogottságot kell gyakorolnia és felelősséget tanúsítani ebben a kritikus helyzetben ” – hangsúlyozta sajtóközleményében Borrell.

Az uniós vezető kijelentette, hogy a jelenlegi válság évek stabilizációs erőfeszítéseit veszélyezteti Irakban. A feszültség fokozódása az egész régiót is fenyegeti – tette hozzá. Párbeszédre van szükség ahhoz hogy a Közel-Kelet hosszú távon stabil maradjon. Az EU készen áll mindegyik féllel együttműködni annak érdekében, hogy hatástalanítsa a feszültséget, és elkerülje a válságot, amely veszélybe sodorja az évek során Irak stabilizációjára tett erőfeszítéseket – közölte.
“A kialakuló válság fenyegeti az egész régiót, amely mérhetetlenül szenved, és amelynek lakossága megérdemli, hogy végre békében éljen. További párbeszédre és erőfeszítésre van szükség a kölcsönös megértés elősegítése érdekében, valamint azért, hogy hosszú távú megoldásokat dolgozzanak ki a Közel-Kelet stabilizálására” – hangoztatta Josep Borrell.(MTI)

Scroll To Top