Jó évet zárt az Ariston Thermo Group tavaly

A hőtechnikai termékeket gyártó és értékesítő Ariston Thermo Group rekordárbevételt, 1,71 milliárd eurót ért el a 2019-es pénzügyi évében, 6,1 százalékkal haladva meg a 2018. évi adatot – közölte a társaság az MTI-vel.

A cégcsoport tavaly 223 millió euró korrigált EBIDTA-t (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) könyvelt el, ami 10,4 százalékkal több az előző évinél.
Hangsúlyozták, hogy a cégcsoport tavalyi árbevételének 72 százaléka megújuló és nagyhatékonyságú megoldásokból származik. Paolo Merloni, az Ariston Thermo igazgatótanácsának elnöke a közleményben kiemelte: az utóbbi években végzett kutatás-fejlesztési beruházásaik és innovatív piacfejlesztési stratégiáik meghozták a várt eredményeket. Ezt az irányvonalat erősítve 2019-ben 40 százalékkal többet fektettek a megújuló termékek ágazatába 2018-hoz képest, amely főként Olaszországban összpontosul.

A 90 évvel ezelőtt alapított olasz Ariston Thermo vállalatcsoport több mint 150 országban van jelen, 7500 munkavállalót foglalkoztat, és évente több mint 8 millió terméket ad el.
Magyarországon az Ariston Thermo 1998-ban hozta létre kereskedő cégét, azóta meghatározó szereplő a kazánok, elektromos vízmelegítők, valamint a megújuló energiát alkalmazó fűtésrendszerek és hőszivattyúk hazai piacán.
Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője a közleményben arról számolt be, hogy az Ariston valamennyi üzletága növekedni tudott tavaly. A cég az idén mindegyik üzletágánál arra számít, hogy meg tudja tartani piaci pozícióját. A hőszivattyúk értékesítésénél ugyanakkor jelentős növekedésre számítanak.
A magyarországi piacot értékelve arról tájékoztatott, hogy a vízmelegítők piaca stabil évek óta, az eladások tavaly 1 százalékkal bővültek. A kondenzációs kazánok értékesítésében 5 százalékos emelkedés volt tapasztalható az elmúlt évben, ami főként az új beruházásoknak volt betudható. Az idén azonban visszaesésre számítanak a keresletcsökkenés, a beruházások lassulása, a GDP visszaesése miatt. A hőszivattyú piacon viszont a 2018. évi 24 százalékos növekedés után tavaly az eladások száma megduplázódott, és további jelentős növekedés valószínű nemcsak 2020-ban, hanem a következő években is.
Az ügyvezető kifejtette: 2021-től az újépítésű ingatlanok esetében minimum BB besorolású energetikai tanúsítványra lesz szükség, ez azt jelenti, hogy 25 százalékban helyi megújuló forrásokat kell alkalmazni az építkezéseknél. Mivel a magyar lakóépületek kevesebb mint 5 százaléka felel meg ennek a feltételnek, így várhatóan még többen fognak a hőszivattyú vásárlás mellett dönteni a következő évtől – jelezte.
Az Ariston Thermo Hungária Kft. tavalyi cégadatai nyilvánosan még nem elérhetőek, a cég 2018. évi árbevétele közel 8,9 milliárd forint volt.(MTI)

Scroll To Top