Jelentősen tovább emelkedett Londonban a magyar törlesztéskockázati árazás

A forint gyengülését követve számottevően tovább emelkedett kedden a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi késői londoni kereskedésben 344 bázispont környékén mozgott a 322,7 bázispontos előző záró után.
A magyar CDS-tranzakciók már hétfőn is jelentősen drágultak, mivel a múlt kereskedési hetet 311,7 bázisponton zárták.
A tavalyi év utolsó kereskedési napján még jóval 300 bázispont alatti, 281 bázispontos záróértéket mértek a londoni CDS-piacon a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségekre.
A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 344 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 33 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában, és több mint 60 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén.
Február során 290-305 bázispont közötti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.
A tavalyi év elején 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is még több mint 400 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.
A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.
A CMA számítási modellje alapján – amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal – a piac jelenleg 21 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy „törlesztésleállási esemény” öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.
A piac ezen a mércén Magyarországot jelenleg Olaszországgal (20,4 százalék) és Spanyolországgal (19,7 százalék) tartja nagyjából azonos kockázatú szuverén adósnak.
A magyar CDS-árazási folyamatok ugyanakkor az utóbbi napokban elszakadtak a CMA londoni szakelemzői által figyelt szélesebb mezőnytől, a magyar szuverén  törlesztéskockázattal hozzávetőleg összemérhető perifériális eurógazdaságok CDS-középárfolymai ugyanis a cég kimutatása szerint jelenleg jórészt stagnálnak.(MTI)

Scroll To Top