Jelentősen romlott a Malaysia Airlines pénzügyi helyzete

Jelentősen romlott a Malaysia Airlines pénzügyi helyzete az első fél évben, a kuala lumpuri légitársaság az első fél évben 750 millió ringgit (56 milliárd forint) veszteséget jelentett, amely 65 százalékkal nagyobb a 2013 első félévinél.

A tavalyi évet 1,1 milliárd ringgit adózás utáni veszteséggel zárták.
A légitársaság honlapján csütörtökön közzétett jelentés szerint az év első hat hónapjában az árbevétel 2 százalékkal esett, és tovább rontotta a helyzetet, hogy a kiadások 4 százalékkal nőttek, ezen belül a kerozinköltség 12 százalékot emelkedett. Járataik töltöttsége jelentősen, 9,5 százalékponttal 68 százalékra csökkent.
Ennek következtében a társaság közlése szerint elkerülhetetlenné vált a cég átstrukturálása, amelyre a 370-es és a 17-es járatuk elvesztése előtt is szükség lett volna.
Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-200-as repülőgépével történt légi szerencsétlenség, amelyekben összesen 537-en haltak meg. Március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el a 370-es járatuk, míg július 17-én a 17-es járat gépét lőtték le Kelet-Ukrajna felett.
Az elmúlt 12 hónapban a cég részvényeinek árfolyama több mint 20 százalékkal esett.
Az átalakítás részeként az állam felvásárolja a jelenleg magánbefektetők kezében lévő részvényeket 1,4 milliárd ringgit értékben.
A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, 1947 óta működik, több mint 80 célállomásra repülnek 88 repülőgéppel.(MTI)

Scroll To Top