Jelentősen növelte nyereségét tavaly a cseh pénzügyminiszter tulajdonában lévő Agrofert

Kilenc százalékkal 6,14 milliárd koronára növelte tavaly adózott nyereségét a cseh Agrofert mezőgazdasági és vegyipari csoport, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter. Az adatokat az Agrofert hozta nyilvánosságra pénteken honlapján.

A csoport bevételei tavaly éves szinten tíz százalékkal 166,8 milliárd koronára nőttek. Az Agrofert csoportba több mint 250 vállalat tartozik.
A tavalyi nyereséghez legnagyobb mértékben a csoport vegyipari cégei, elsősorban a Németországban működők járultak hozzá. A csoport legjobban teljesítő tagja az SKW Stickstoffwerke Piesteritz németországi műanyaggyártó, amely a tavalyi évet 2,9 milliárd koronás nyereséggel zárta. Ez 1,3 milliárd koronával jobb eredmény, mint 2013-ban.
A közlemény szerint az Agrofert legjelentősebb tavalyi akvizíciói közé a napraforgóolajat gyártó magyar NT Kft. megvétele tartozik. Az Agrofert jelenleg Lovosicében a Preol gyárban állít elő étolajat. Az NT megvétele fontos lépés az Agrofert közép-európai piacok felé tervezett nyitásához – mutatott rá korábban a cseh holding.
Az Agrofertnek Magyarországon egyébként már több érdekeltsége is van. Tulajdonában van a Ceres pékség, az IKR Agrár és az Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cégek. Az Agrofert érdekeltségekkel rendelkezik Németországban, Szlovákiában és néhány további államban is.
Az Agrofert csoport tavalyi beruházásainak értéke 12,6 milliárd koronára rúgott. A csoport forgalmában az állami megrendelések értéke 1,1 százalékot ért el – áll a közleményben.
A mintegy 34 ezer embert foglalkoztató cégcsoport egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, aki 2014 januárja óta a cseh kormányfő helyettese és pénzügyminiszter. Babist a cseh ellenzék és a sajtó is gyakran bírálják, mert szerintük politikai és gazdasági tevékenysége összeférhetetlen. A miniszter a bírálatokat visszautasította.(MTI)

Scroll To Top