Jelentősen nőtt a Magyarországon át Ukrajnába irányuló gázszállítás

Ukrajna május 23-ától 42 százalékkal napi 3,689 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül – közölte a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-re hivatkozva az UN angol nyelvű ukrán gazdasági hírszolgálat hétfőn.

Az FGSZ adatai szerint május 20-án és 21-én Ukrajna napi 2,446 millió köbméter földgázt importált Magyarország felől, és 2,606 millió köbmétert május 22-én.
Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át.
Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz irányulhat Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva.
A Naftogaz ukrán állami gázvállalat május 15-én jelentette be, hogy előző nap szerződést kötött egy “nagy európai vállalattal”, aminek köszönhetően jelentősen megnöveli az Európából érkező gázszállításait Magyarországon keresztül. A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg.
Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentősen megemelte számára a gázárat. A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva 485 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.(MTI)

Scroll To Top