Javult az Ifo első negyedévi világgazdasági hangulat mutatója

Javult a német Ifo gazdaságkutató intézet 2013 első negyedévére vonatkozó világgazdasági hangulat indexe két egymást követő negyedévi csökkenés után – közölte szerdán az Ifo az MTI-vel.

Az müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete (Ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) és a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC) együttműködésében negyedévente végzett WES (World Economic Survey) világgazdasági állapotfelmérés eredményéből képzett összesített mutató idei első negyedévi növekedése egyértelműen a hat havi kilátások javulásának tudható be, míg a gazdaság aktuális helyzetének a megítélése csak minimálisan lett jobb.
A 2013 első negyedévére vonatkozó összesített mutató 94,1 pontra emelkedett a 2012 negyedik negyedévi 82,4 pontról.
Az aktuális gazdasági környezet megítélését tükröző mutató 80,4 pontra nőtt az előző negyedévi 76,6 pontról.
Az elkövetkező hat hónap üzleti kilátásainak megítélését jelző index értéke 107,0 pontra emelkedett 87,7 pontról.
A felmérés eredménye alapján 3,3 százalékra csökkentek a 2013-as globális inflációs várakozások a tavalyi 3,6 százalékról. Az euróövezet esetében 2,1 százalék az idei inflációs várakozás a tavalyi 2,4 százalék után.
A WES felmérésben résztvevő gazdasági szakemberek szerint csak mérsékelten nő a dollár árfolyama a következő hat hónapban, míg az euró/dollár árfolyam alapvetően stabil marad. (MTI)

Scroll To Top