Janukovics és Putyin állítólag megegyezett az ukrán gázvezetékek közös üzemeltetéséről

Hírügynökségi értesülés szerint Kijev és Moszkva állítólag hamarosan megállapodást ír alá az ukrajnai gázvezetékek közös üzemeltetéséről, amiért cserébe Oroszország hajlandó lesz jelentős engedményt adni az Ukrajnának szállított földgáz árából.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a hétvégén meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök március 4-i oroszországi találkozóján megszületett erről az elvi megállapodás.
A hírügynökség értesülése szerint Ukrajna bérbe adja gázvezetékeit egy orosz-ukrán vegyesvállalatnak, amelyben közvetlenül a Gazprom orosz állami vállalat venne részt. Az ügyletből eszerint kihagynák az Európai Uniót, mint a vegyesvállalat harmadik tagját. Az EU részvételét ugyanis mindvégig kategorikusan ellenezte Moszkva.
Az UNIAN szerint ha Kijev beleegyezik ebbe a megoldásba, akkor Moszkva ezer köbméterenként akár 260 dollárig is hajlandó lesz mérsékelni a földgáz árát. A tavalyi év utolsó negyedében Ukrajna már 430 dollárt fizetett ezer köbméterenként az Oroszországból közvetlenül behozott földgázért.
Az ajánlatot állítólag Moszkva már decemberben Kijev elé terjesztette. Az akkori javaslat szerint Ukrajna már január 1-jétől olcsóbban kapta volna a gázt, cserébe viszont szavatolnia kellett volna, hogy a vegyesvállalat legkésőbb június 1-jéig létrejön. Idő közben viszont a Kreml újabb feltétellel állt elő, amely szerint Kijevnek azt is garantálnia kellene, hogy amennyiben nem teremti meg a gázvezetékek bérbeadásának jogi feltételeit a megszabott határidőig, visszamenőleg ki kell fizetnie a gázárkülönbözetet. Ezt az ukrán fél nem fogadta el, ezért sem jött létre Janukovics és Putyin december 18-ra tervezett találkozója.
A múlt héten Jurij Bojko, az energetikai ügyeket is felügyelő ukrán miniszterelnök-helyettes elégedetten nyilatkozott a Putyin-Janukovics találkozón elért eredményekről. Többet nem árult el, csak annyit, hogy számos kérdésben, beleértve az energetika területét érintőeket is, haladást értek el a két ország államfői.(MTI)

Scroll To Top