Januárban lendületet vett a német infláció

Az áfacsökkentés hatályának a lejártával több havi csökkenés után Németországban ismét emelkedtek a fogyasztói árak januárban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált végleges inflációs adatai szerint.

A fogyasztói árak, az előzetes adatnak megfelelően, 1,0 százalékkal emelkedtek januárban az egy évvel korábbihoz képest. A januári áremelkedés több hónapig tartó deflációs szakasz végére tett pontot.
Éves áremelkedést legutóbb tavaly júniusban regisztráltak Németországban, 0,9 százalékosat. Azóta minden hónapban csökkentek a fogyasztói árak, augusztus kivételével, amikor 0,0 százalék volt az éves árváltozás.
Az idén januárban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a Destatis végleges adatai szerint, az előzetes adattal megegyező mértékben. Decemberben 0,5 százalékos volt a havi áremelkedés.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP januárban 1,6 százalékos emelkedést mutatott éves összevetésben a decemberi 0,7 százalékos csökkenés után. Az előző hónaphoz mérve 1,4 százalékkal emelkedtek januárban a HICP indexben szereplő árak a decemberi 0,6 százalékos emelkedés után.
A fogyasztói árak januári emelkedését részben az áfa gazdaságélénkítési céllal bevezetett átmeneti csökkentése december végi kifutásának tulajdonítja a Destatis. Az alacsonyabb áfát januártól már csak a vendéglátásban és gondozó szolgáltatásokban lehet alkalmazni.

Az árucikkek ára 0,5 százalékkal emelkedett januárban éves bázison, a szolgáltatásoké pedig 1,4 százalékkal.
Az árucikkeken belül az élelmiszerek ára januárban 2,2 százalékkal emelkedett a decemberi 0,5 százalékos emelkedés után. Az energiaárak 2,3 százalékkal csökkentek januárban az egy évvel korábbihoz képest, kevésbé a decemberi 6,0 százaléknál. Az energiaárakon belül a földgáz ára 2,0 százalékkal emelkedett, az elektromos áramé pedig 1,2 százalékkal ment feljebb. A fűtőolaj ára 13,0 százalékkal csökkent, az üzemanyag 2,9 százalékkal lett olcsóbb.
Energiaárak nélkül 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak januárban Németországban.(MTI)

Scroll To Top