Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen

Izrael nagyszabású támadást indított péntek este a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei megöltek egy izraeli katonát – jelentette az izraeli 10-es tévécsatorna híradója.

A tévé szerint a 2014-es Erős Szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, amikor a Gázai övezetből lelőtték a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonát.
A katonát az övezet déli részénél, Kiszufim mellett találták el. Társai szerint golyóálló mellényt viselt, ennek ellenére mellkasán olyan súlyosan megsebesült, hogy helikopterrel történő kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. Legutóbb hasonló eset az Erős Szikla hadművelet idején történt a gázai határnál.
Az incidens után a határ mindkét oldalán tűzharc bontakozott ki, amelyben négy palesztin életét vesztette. Ezután rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök, majd este nyolc óra után megindították a Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást. A hadsereg közleményben jelentette be, hogy ez válasz a fegyveres erők elleni súlyos incidensre. “A Hamász viselni fogja a felelősséget tettéért. A hadsereg fokozott biztonsági készültségben áll” – hangsúlyozták.

A Gázai övezet környékén lévő izraeli települések lakóit felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek, illetve az otthonukban létesített biztonsági szobák közelében – tizenöt másodpercen belül el kell érniük ezeket -, és gyülekezési tilalmat rendeltek el ebben a térségben. Izraelben attól tartanak, hogy a Hamász a közeli órákban rakétákkal válaszol majd a légicsapásokra, ami háborúba sodorhatja a feleket.
Az izraeli légicsapások megindítása után három rakétát lőttek ki Gázából, amelyek közül kettőt elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, egy pedig lakatlan területen ért földet.
Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében önmérsékletre szólította fel a Hamászt. “Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják sodorni a palesztinokat és az izraelieket” – írta Mladenov.
A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.
(MTI)

Scroll To Top