Itt az idő, hogy a TBSZ számlás ügyfelek meghozzák döntésüket 2017-re

befektetes

A 2011-ben nyitott TBSZ (Tartós Befektetési Számla) tulajdonosok 2016. decemberben dönthetnek még, hogy lejáró szerződésüket hagyják kifutni és számlájukra áthelyeztetik, vagy pedig hosszabbítanak. Nagy Bertalan (Equilor Private Banking) foglalta össze a friss tudnivalókat.

Most év végén kifutnak a 2011-ben szerződött TBSZ-számlák és a tulajdonosaiknak döntést kell hozniuk. Emlékeztetőül a TBSZ szerkezete (forrás és teléjes ismertető ezen a linken: Equilor Befektetési Zrt.):

 

Gyűjtőév

A számlanyitás éve. A gyűjtőévben december 31-ig nyílik lehetőség a számlára történő befizetésekre, a rákövetkező évben indul az 5 éves megtakarítási periódus. A befizetések száma a gyűjtőévben nem korlátozott. Egy (befektetési) szolgáltatónál évente egy TBSZ számla nyitható, azonban egy személy különböző szolgáltatók igénybevételével rendelkezhet több ugyan azon évre szóló tartós befektetési számlával.

 

3 éves lekötési időtartam

A gyűjtőévet követő három naptári éven belüli, számláról történő forráskivonás esetén a számla automatikusan megszűnik. A számlán realizált hozam után 15%-os adó fizetendő. Fontos eleme a konstrukciónak, hogy a 3 éves lekötési időtartam lejártával, tehát a 3. naptári év végén, december 31-én a befektető alábbi lehetőségek közül választhat:

  • A számla teljes összegének felvétele, 10 %-os adóteher mellett, ami egyben a számla megszüntetését is jelenti.
  • A számlán nyilvántartott egyenlegből részösszeg felvétele és a számla megtartása. Ebben az esetben a kifizetett összeg arányos növekményére kell csak a 10 %-os adót megfizetni

 

5 éves lekötési időtartam

Amennyiben a befektető a 4. és 5. évben nem von ki forrást TBSZ számlájáról, úgy az 5. év végén adómentesen jut befektetéseihez és annak hozamaihoz.

Abban az esetben, ha ezen időszak alatt forráskivonást kezdeményez a tartós befektetési számla automatikusan megszűnik, a befektetések hozama után 10 %-os (kedvezményes) adó fizetendő.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top