Iszlám Állam – Napokon belül elkezdődhet a német hadsereg szíriai küldetése

A pénteki parlamenti (Bundestag-) szavazás után napokon belül elkezdődhet a német hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetése, a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmére kijelölt fregatt már meg is kezdte a felkészülést – mondta a Bundeswehr főfelügyelője csütörtökön Berlinben.

Volker Wieker tábornok a védelmi miniszterrel, Ursula von der Leyennel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Augsburg nevű fregatt kivált a Európai Unió embercsempészek ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri katonai műveletének kötelékéből és “nagyon hamar, egy-két napon belül” csatlakozik a Charles de Gaulle védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz.
Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai ellen légitámadásokat intéző szövetségeseket támogató német felderítő és légi utántöltő repülőgépeket pedig már a jövő héten áttelepítik a dél-törökországi Incirlikben működő NATO-támaszpontra – mondta a főfelügyelő.
A Bundeswehr a műholdas megfigyelő kapacitásának mozgósításával is támogatja az IÁ elleni harcot. Ezt a tevékenységet a francia partnerekkel együttműködésben végzik. A német és a francia rendszerek jól kiegészítik egymást, az adatok összesítésével “többdimenziós” képet lehet alkotni a megfigyelt területekről – tette hozzá Volker Wieker.
A Tornado típusú felderítő repülőgépek “megrendelésre” dolgoznak majd, vagyis a légitámadásokat kivitelező valamely szövetséges kérésére figyelnek majd meg szíriai területeket. Minden kérést alaposan megvizsgálnak, és akkor teljesítik, ha megfelel a Bundeswehr parlamenti (Bundestag) felhatalmazásának, a felderítési adatokat pedig a több mint 60 országból álló nemzetközi koalíció egy szűk csoportjával, a légicsapásokat végző országokkal osztják meg. Az első bevetések januárban lehetnek – mondta a főfelügyelő.
Német katonák nem lépnek Szíria területére, akkor sem, ha egy Tornadót szerencsétlenség ér és ki kell menteni a pilótát. Ilyen esetben amerikai különleges alakulatokat mozgósítanak.
A Bundeswehr új küldetését a szíriai helyzet politikai rendezését célzó folyamatba beágyazott műveletként kell felfogni, a fegyveres fellépés “nem öncélú”, és senki nem gondolja, hogy csupán erő alkalmazásával véget lehet vetni a 2011 óta tartó polgárháborúnak – fejtette ki Ursula von der Leyen védelmi miniszter.
A küldetés időtartama a bécsi folyamat – az osztrák fővárosban Szíria ügyében októberben elkezdődött nemzetközi tárgyalássorozat – alakulásától függ, és kétségtelen, hogy felvet egy sor “legitim kérdést”, egyebek mellett azt, hogy a légitámadásokat milyen szárazföldi műveletek egészíthetik ki – mondta a miniszter.
A nemzetközi koalíció álláspontja szerint a légicsapások mellett “helyi erőkre” van szükség, de egy ilyen szövetség megszervezése a szíriai ellenzék szétaprózottsága miatt igen nehéz – mondta Ursula von der Leyen.
Szakértők 800 és 1200 közé teszik a szíriai polgárháborúban résztvevő fegyveres csoportok, milíciák számát – mutatott rá a miniszter.
Éppen ezért oly fontos a bécsi folyamat; minél előbb sikerül megállapodást kötni a fegyverszünetről és elindítani a politikai átmenetet, annál hamarabb véget érhet a Bundeswehr küldetése – fejtette ki a német védelmi miniszter.
Ursula von der Leyen és Volker Wieker egyaránt kerülte a háború kifejezést, következetesen az iszlamista terror elleni “harc” kifejezést használták, ezzel is képviselve a kormány hivatalos álláspontját, miszerint csak köznapi értelemben lehet beszélni háborúról, nemzetközi jogi értelemben viszont egy terrorista szervezet elleni fegyveres fellépésről van szó, amelyhez Németországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata és az ENSZ Alapokmányának önvédelemről szóló 51. paragrafusa alapján joga van.(MTI)

Scroll To Top