Iszlám Állam – Kísérleti programokat indítanak a terroristák toborzótevékenységével szemben Amerikában

Kísérleti programokat indít az amerikai kormány több nagyvárosban annak érdekében, hogy elejét vegye az amerikai állampolgárok szíriai vagy iraki terrorszervezetekhez történő csatlakozásának – jelentette be Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a tárca honlapjára hétfőn feltöltött videoüzenetében.

A programba, amelynek célja a miniszter szerint az erőszakos szélsőségességgel szembeni fellépés, az oktatás és a tapasztalatcsere, több kormányzati szerv mellett bevonják majd a vallási vezetőket, a bűnüldöző szervek képviselőit és az önkormányzati tisztségviselőket. Holder arról nem szólt, hogy a programokat mely városokban indítják be.
Az új kormányzati kezdeményezés részben a korábban Minneapolis vonzáskörzetében végzett munka kiterjesztése. Ott 2009-ben nyugtalanságot keltett, hogy több szomáliai származású fiatal Szomáliába utazott, ami a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint magában hordozza annak a veszélyét, hogy onnan visszatérve az Egyesült Államokban próbálkoznak majd terrorcselekmények végrehajtásával.
Az FBI azután szerzett tudomást a minneapolisi fiatalok “eltűnéséről”, hogy a szülők értesítették a helyi rendőrséget. A hatóságok most Szíria esetében is hasonló együttműködésre próbálják meg rávenni a hozzátartozókat. A programokban fontos helyet kapott a “magányos farkasok” – vagyis a dzsihadista propaganda által az internet segítségével radikalizált fiatalok problémája is.
A Fehér Házban a tervek szerint októberben tanácskozást tartanak a témakörben. Az amerikai hatóságok becslése szerint több mint 100 amerikai utazott el vagy próbált meg elutazni Szíriába vagy Irakba azért, hogy részt vegyen az ottani harcokban. Közülük több tucatnyian csatlakoztak az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezethez.(MTI)

Scroll To Top