Iráni atomprogram – WSJ: Izrael kémkedett a tárgyalások után

Izrael kémkedett az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalások után, az értesüléseket pedig arra használta fel, hogy a kongresszusnál a megállapodás meghiúsítása érdekében lobbizzon – állította keddi számában amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal (WSJ).

“A kémkedés nem hozta ki annyira a sodrából a Fehér Házat, mint az, hogy Izrael megosztotta az értesüléseket az amerikai törvényhozókkal és másokkal annak érdekében, hogy elapassza a nagy tétre menő megállapodás támogatottságát, amelynek korlátoznia kellene Irán nukleáris programját” – írta a konzervatív amerikai napilap.
“Egy dolog az, hogy az Egyesült Államok és Izrael kémkedik a másik után. Egy másik dolog az, hogy Izrael amerikai titkokat lop el és azokat amerikai törvényhozóknak játssza vissza, hogy aláaknázza az amerikai diplomáciát” – szögezte le egy vezető amerikai tisztségviselő.
A WSJ értesülései szerint a Fehér Ház tisztségviselői már nem sokkal azután tudomást szereztek az izraeli kémkedésről, hogy tavaly zárt ajtók mögött megkezdődtek a tárgyalások Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között. Izrael bizalmas amerikai tájékoztatókról, informátoroktól és európai diplomáciai kapcsolatoktól is szerzett be információkat.
Az Egyesült Államok és Izrael régi szövetségesként rutinszerű információcserét folytat biztonsági kérdésekben, ám a színfalak mögött egymás ellen is kémkedik. A lap szerint az amerikai hírszerzés izraeli hivatalos személyek megfigyelése révén szerzett tudomást az izraeli információgyűjtésről. Az amerikai szakszolgálatok szerint ugyanis az izraeliek olyan részleteket tudtak, amelyek kizárólag titkos forrásokból származhattak.
A WSJ-nak izraeli tisztségviselők tagadták, hogy az amerikai tárgyalóküldöttség tagjai elleni közvetlen kémkedéssel jutottak volna az értesülésekhez. Azt állították, hogy információik az iráni vezetők – amerikai segítséggel megvalósított – lehallgatásából, illetve európai, elsősorban francia hivatalos személyektől származnak.
A lapnak nyilatkozó izraeli források szerint az iráni nukleáris megállapodás elleni izraeli kampány, amelynek kulcseleme volt Benjámin Netanjahunak a kongresszus két háza előtt elmondott beszéde – ennek megszervezése a Fehér Ház mellőzésével folyt – “talán nem működött olyan jól, mint remélték”. Az ugyanis elidegenítette a kongresszus több demokrata párti tagját, akikre egyébként számítottak volna az egyezség megakadályozásában.
A nukleáris alku elleni kampányban fontos szerepe volt Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövetnek, aki még azt megelőzően kezdte meg a kongresszusi lobbitevékenységét, hogy az Egyesült Államok és más hatalmak 2013 novemberében átmeneti megállapodást kötöttek Iránnal. A lap úgy értesült, hogy az amerikai törvényhozóknak adott tájékoztatás egyes esetekben túlzó volt, másokban pedig elhallgatott fontos részleteket.
Netanjahu a héten delegációt küldött a nukleáris ügyekben az Izraellel az Egyesült Államoknál fokozottabban együttműködő Franciaországba, ami a WSJ szerint “akadályokat gördíthet Obama útjába a megállapodás aláírása előtt”.
A WSJ emlékeztetett rá, hogy a Barack Obama és Netanjahu közötti bizalmatlanság évek óta erősödött, ám a folyamat különösen azt követően erősödött fel, hogy az amerikai elnök 2012-ben titkos tárgyalásokat kezdett Iránnal.
Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint Izrael – Kína, Oroszország és Franciaország mellett – régóta vezeti azoknak az országoknak a listáját, amelyek “agresszívan” kémkednek az Egyesült Államok ellen.
“Az Egyesült Államok több kémelhárítási forrást fordít az izraeli hírszerzési műveletek visszaverésére, mint bármilyen közeli szövetséges esetében” – nyilatkozott az illetékes.
Volt és jelenlegi izraeli tisztségviselők szerint az izraeli hírszerző szervek csaknem három évtizede visszafogták az amerikai hivatalos személyek elleni kémkedést, miután Jonathan Pollard amerikai hírszerzési elemzőt életfogytiglanra ítélték, amiért titkokat szolgáltatott ki Izraelnek.(MTI)

Scroll To Top