Iráni atomprogram – Német külügyminisztérium: megegyezés született a jövendő megállapodás sarokpontjairól

Megegyezésre jutottak az iráni atomprogramról tárgyaló felek a jövendő megállapodás alapvető pontjairól – közölte csütörtök este a német külügyminisztérium a twitteren.

A bejegyzés szerint hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik a svájci Lausanne-ban folytatott tárgyaláson elért eredményeket.
A hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagja és Németország – az eredeti menetrend szerint keddig tárgyaltak volna
Iránnal a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról. Az egyeztetés célja körvonalazni egy átfogó megállapodást, amely eloszlatja az atomprogramot övező kételyeket.
Az ENSZ BT több szankciócsomagot elrendelt az iszlám köztársasággal szemben, mert úgy vélte, hogy a teheráni vezetés által békésnek mondott atomprogramjának valódi célja a nukleáris fegyver kifejlesztése.
A 12 éve tartó konfliktus rendezésére kidolgozott menetrend szerint június 30-ig kellene kidolgozni egy hosszú távra szóló megállapodást. Az elképzelés szerint a Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.
(MTI)

Scroll To Top