IPOSZ: a belső kereslet visszaesése miatt a kisiparosok nem jutnak munkához

A belső kereslet visszaesése miatt a hagyományos szolgáltatást végző kisiparosok nem jutnak elég munkához – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke az MTI-nek.

A kisiparosokat tömörítő szakmai érdekképviselet elnöke közölte, a szövetség május 30-án tartja küldöttgyűlését, ahol például áttekintik és meghatározzák az érdekképviselet idei cselekvési programját.
Az elnök szerint a helyzeten mindenképpen változtatni kell, a kormány ugyan törekszik a hazai kisvállalkozásokon segíteni, többek között a munkahelyvédelmi programmal, az adminisztrációs terhek csökkentésével, de tovább kellene gondolni a lehetőségeket. Kifejtette, azt már a kormány is felismerte, hogy a kisvállalati adó (KIVA) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) nem teljesen érte el a kívánt célt, és a finomítás során további könnyítéseket kell hozzárendelni.
Az IPOSZ tapasztalata szerint a tagságuk nagyobb részét érintő KATA lehetőségét többnyire azért nem választják, mert egyrészt nem jut el hozzájuk kellő információ, másrészt még mindig nem tudják átvállalni a könyvelőtől – akit a tételes adózáshoz szinte nem is kellene alkalmazni – az egyéb adminisztrációs ügyek intézését.
Németh László megjegyezte, hogy továbbra is az IPOSZ aktívan részt kíván venni az információk eljuttatásában a vállalkozásokhoz a különböző állami támogatással működő programok révén, bár az utóbbi időben nem kapta meg a forrásokat ezekhez a projektekhez. Ennek ellenére különböző megállapodásokkal kívánják elérni, hogy a tagság mégiscsak kapjon információt munkájához, ennek szellemében, illetve a jogkövető magatartás elősegítése érdekében újították meg az együttműködést, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).
Kiemelte: fontos, hogy az országos szinten megkötött megállapodások helyben is, a megyékben ipartestületi szinten  is működjenek.
Németh László elmondta, hogy szakmai érdekképviseletként minden partnerükkel együttműködési megállapodást kívánnak kötni, hogy a közvetlen kapcsolatépítés adott legyen, és az iparosokat, ipartestületeket érintő gondokat meg lehessen vitatni.
A kézműves termékek piacra jutásának segítését szolgálja a Nemzeti Művelődési Intézettel kötött megállapodás, amely a hagyományos, művészi értéket is képviselő kézműves szakmák kölcsönös népszerűsítését is tartalmazza. A megállapodás révén az internetre is fel lehetne tenni a vállalkozások ajánlatait, hogy a zsűrizett termékekből bárki választhasson – tette hozzá.
Munkához jutatást jelenthet a Fenntartható Otthon Zrt.-vel kialakított együttműködés: az energiatakarékos, gépészeti megoldások, a hőszigetelések népszerűsítése révén a kisiparosok komplex szolgáltatással vehetnének részt a lakóházak energiatakarékos beruházásainak megvalósításában.
Az elnök szerint a szakmai érdekképviseleti munkában oda kellene eljutni, hogy a kormány a kisiparosokat is stratégiai partnerként kezelje, mert adófizető polgárok és „nem a szociális hálót szaggatják” a család fenntartásához.
Az IPOSZ szeretné elérni, hogy az uniós források gazdaságfejlesztésre fordítandó összegének egy része a tagszervezeteket, a tagsági körüket is elérje, például az ipartestületeik támogatásával szolgáltatásnyújtásra, a beszállítóvá váláshoz szükséges gépbeszerzésekre, telephely-kapacitások bővítésére – fejtette ki az elnök. Szerinte a szakképzésbe is mindenképpen be kell vonni az ipartestületeket és a tagságot. El kell érni, hogy képzett mesterek oktassák a szakmunkástanulókat a piacképes tudás megszerzése érdekében – tette hozzá. (MTI)

Scroll To Top