Hajdú-Bét – Együtt-PM: figyelemeltérésre használja a Fidesz a károsultakat

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a Fidesz „túszul ejtette” a Hajdú-Bét ügyet azért, hogy Bajnai Gordont, az ellenzéki szövetség vezetőjét lejáratva terelje el a figyelmet a „trafikmutyiról”, és ehhez a kormánypárt az egykori cég károsultjait is eszközként használja fel.

A Együtt-PM szövetség az MTI-nek küldött szombati közleményében Selmeczi Gabriellának, a Fidesz szóvivőjének kijelentésre úgy reagált: „a Fidesz azért támad a Hajdú-Bét üggyel, mert a trafikmutyi védhetetlen”. Közlésük szerint Bajnai Gordonnak „nincs se titkolni-, se szégyellnivalója a Hajdú-Bét ügyben”.
A nagyobbik kormánypárt szóvivője a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt követelte Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől, adjon választ arra, hogy mit tartalmaznak a Karsai József korábbi szocialista országgyűlési képviselő által emlegetett titkos Hajdú-Bét-dossziék. Selmeczi Gabriella azt mondta: Karsai József szerint léteznek titkos Hajdú-Bét-dossziék, amelyekről Bajnai Gordon is tudott, ám a battonyai polgármester nem fedte fel a tíz éve becsődölt baromfifeldolgozóval kapcsolatos akták tartalmát, azt állította, hogy a cég csődjének ügyében elhallgattatták, amikor pedig megpróbált segítséget kérni a libatenyésztőknek a Gyurcsány-kormánytól, megfenyegették.
A kormánypárt szóvivőjének kijelentésre reagálva a volt kormányfő által vezetett választási szövetség közleményében azt írta: „a rezsim csak akkor kezdte el kihasználni a Hajdú-Bét károsultakat, amikor Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök visszatért a politikába. Nem a Hajdú-Bét ügy aktái titkosak, hanem a trafikmutyi piszkos részletei”.
Megjegyezték: Bajnai Gordon a Wallis vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában, így soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője, vagy igazgatósági tagja, a cég csődjéért nem felelős, a gazdák kárenyhítéséért személyesen járt el. Tudatták: a „politikai hátsó szándékból elkövetett hazugságért” Bajnai Gordon jogi úton vesz elégtételt.
A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a baromfitermékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis, amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni. A 2003-ban kialakult, legfőképp a baromfipiac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette a vállalatot. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. (MTI)

Scroll To Top