Internetadó – Neelie Kroes örül, hogy a magyar kormányfő visszavonta a tervezett adót

Neelie Kroes, aki a digitális ügyekért volt felelős a most leköszönő Európai Bizottságban, pénteken szóvivője útján adott nyilatkozatában hangot adott afölötti örömének, hogy “a magyar miniszterelnök visszavonta a világon elsőként javasolt internetadót”.

Kroest örömmel töltötte el az, hogy – mint fogalmazott – “meghallották a magyar nép hangját”.
Neelie Kroes a minap élesen bírálta az új magyar adónem tervét, tiltakozásra buzdított ellene, és azt hangsúlyozta, hogy az internethasználatot ösztönözni kell. Szerinte nem a helyes irányba mutat, ha ezzel ellentétes intézkedéseket hoznak.
“Büszke vagyok arra, hogy az Európai Bizottság pozitív szerepet játszott az európai értékek és a digitális Európa megvédésében” – fogalmazott most Neelie Kroes.
Az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján – amely a távozó testület által szervezett utolsó ilyen sajtóesemény volt – Ryan Heath szóvivő újságírói kérdésre hangsúlyozta: az internet szabályozása során nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen az természeténél fogva globális jellegű, és nem mosható össze egyéb távközlési szolgáltatási formákkal.
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A kormányfő azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert “a vita félrecsúszott”, “nincs meg a közös alap”, hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.(MTI)

Scroll To Top