Inflációs adatok és vállalati jelentések várhatók a következő héten

Számos nemzetközi makrogazdasági adat jelenik meg a következő héten, különösen sok lesz az inflációs adat. Hétfőn az Alcoa alumíniumipari vállalat gyorsjelentésével beindul a vállalati negyedéves jelentések időszaka is Amerikában.

A hét első napján nem lesznek fontosabb makrogazdasági adatok, de kedden Kínában már megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom statisztikája, Nagy-Britanniában pedig a decemberi termelői árak, kiskereskedelmi árak és fogyasztói árak változásának statisztikáját közlik.
Szerda délelőtt várható a decemberi francia és az olasz inflációs adat, majd az Eurostatnak az Európai Unió novemberi ipari termeléséről szóló jelentése. Napközben kamatdöntő ülést tart a lengyel jegybank, délután az Egyesült Államokban közzéteszik a decemberi kiskereskedelmi forgalom számait. Este az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve adja ki a belföldi gazdasági helyzetet elemző úgynevezett “Bézs könyvét”.
Csütörtökön kevesebb gazdasági adat lesz, Európában a decemberi spanyol inflációs adat, Amerikában a termelői árindex decemberi változás, Ázsiában a dél-koreai jegybank kamatdöntő ülése kaphat nagyobb figyelmet.
Pénteken három fontos decemberi inflációs adat is várható: a német, az európai uniós és az amerikai. Az Egyesült Államokban még az ipari termelés decemberi statisztikájára és a Michigan egyetem januári fogyasztói hangulatindexére lehet számítani.
Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott a nemzetközi olajárak változása, mert a kőolaj ára meredeken csökkent 2014 végén. A következő héten több iparági jelentés is lesz.
Kedden az amerikai Energy Information Administration havi energetikai beszámolója, csütörtökön a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) havi elemzése, pénteken a Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) januári jelentése kaphat nagyobb figyelmet az árupiaci kereskedőktől.
Az Egyesült Államokban január 12-én megkezdődik a vállalati jelentések időszaka. A nagyobb bankok közül a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Goldman Sachs számol be negyedéves eredményeiről. A világ egyik legnagyobb alapkezelőjének számító Blackrock, az Intel számítástechnikai vállalat és a Schlumberger olajipari szolgáltató is ismerteti negyedéves adatait.(MTI)

Scroll To Top