Infláció – Londoni elemzők: nulla körüli infláció a következő hónapokban is, később gyorsulás várható - Gazdasagportal.hu

Infláció – Londoni elemzők: nulla körüli infláció a következő hónapokban is, később gyorsulás várható

Zéróhoz közeli éves inflációs ütemek várhatók Magyarországon a következő hónapokban is, sőt valószínűleg lesz még negatív adat, az év vége felé azonban már érezhetően gyorsul a drágulási ütem – jósolták a júliusi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH közlése szerint a múlt hónapban 0,1 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árindex, mint tizenkét hónappal korábban. Londoni elemzők zéró körüli éves szintű inflációt vártak júliusra; a prognózisok között egyaránt volt kismértékű további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínűsítő is..
A keddi adatismertetés után a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai közölték: az idén már csak egy olyan hónapot várnak, amelyben valószínűleg negatív lesz az éves infláció. A cég előrejelzése szerint az újabb közműdíj-csökkentés hatására szeptemberben 0,3 százalékkal csökkenhetnek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben.
Mivel azonban a tervezett újabb közműdíj-csökkentés mértéke kisebb lesz, mint a 2013 végén végrehajtott hatósági árcsökkentés, az infláció az idei év végén gyorsulni kezd a belépő bázishatások miatt – jósolták a JP Morgan elemzői.
A ház ennek alapján 1 százalék körüli tizenkét havi inflációval számol 2014 végén.
A JP Morgan londoni közgazdászai szerint az orosz élelmiszerimport-tilalom és a kiugró magyarországi zöldség- és gyümölcstermés együttes hatása folytatódó élelmiszerár-deflációt valószínűsít, de a gyenge forint importdrágító hatása ezt valamelyes mértékben ellentételezheti.
Magyarországon minden idők egyik legjobb zöldség- és gyümölcstermése várható; almából például egy évtizede nem termett annyi, mint most. Az alma jelentős részét általában Németországba exportálják a magyar termelők, ám mivel az élelmiszerkínálat Nyugat-Európában és a közép-európai gazdaságokban egyaránt növekedni fog az orosz importtilalom miatt, bizonyosra vehető egyes élelmiszerféleségek árának meredek esése – vélekedtek a JP Morgan elemzői. Kiemelték, hogy az orosz tilalmi listán szereplő élelmiszertermékek a magyar fogyasztói inflációs kosárban 12,5 százalékos súllyal vannak jelen.
A ház azonban jövőre mindezek ellenére is a magyarországi infláció ütemes gyorsulására számít. A cég elemzői szerint addigra felfelé indul az élelmiszerek árinflációja is, emellett megjelenik a forintgyengülés átszűrődő hatása, belépnek a korábbi közműdíj-csökkentésekből eredő bázishatások, és a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása is várhatóan enyhülni fog.
Mindezek alapján a JP Morgan londoni szakértői 2015 közepére 2,5 százalékos, 2015 végére 2,8 százalékos éves összevetésű inflációt várnak Magyarországon. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy még ez is elmaradna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú céljától.
A cég várakozása szerint az MNB ebben az inflációs környezetben 2015 jelentős részében változatlanul hagyja 2,10 százalékos alapkamatát. A JP Morgan elemzői 2015 negyedik negyedévére várnak összesen 0,40 százalékpontos MNB-kamatemelést.
Hasonló inflációs pályát jósoltak a keddi adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői. Ők is újabb negatív éves adatot várnak szeptemberre az akkor esedékes közműdíj-csökkentés miatt, de a korábbi hatósági árcsökkentések belépő bázishatásai a cég szerint 2014 végére 1,1 százalék környékére gyorsítja a tizenkét havi inflációs ütemet.
A Goldman Sachs elemzőinek várakozása szerint ugyanakkor az éves infláció 2015 második felében eléri az MNB 3 százalékos célszintjét.
A GS londoni szakértői azonban ennek ellenére valószínűtlennek tartják, hogy a magyar jegybank felülvizsgálná “óvatosan enyhe” monetáris alapállását. A ház továbbra is azt várja, hogy az MNB egyelőre a kamatpolitikán kívüli enyhítési eszközökre hagyatkozik, és 2015 második negyedévében kezd hozzá a kamatpolitika normalizálásához.
A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői is úgy vélekedtek, hogy az új inflációs számok várhatóan nem módosítják a monetáris tanács gondolkodásmódját az alapszintű inflációs folyamatokról. A ház szerint a forintra nehezedő jelenlegi nyomás hatása meg fog jelenni a magyarországi inflációban, de ezt valószínűleg ellentételezi majd a vártnál gyengébb euróövezeti növekedés és infláció.(MTI)

Scroll To Top