Illegális bevándorlás – Frontex: harmadával csökkent az Európába érkezők száma a tavalyi évhez képest

Körülbelül harmadával csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest: az év első kilenc hónapjában összesen 100 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon – írta friss jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A szervezet adatai szerint szeptemberben nagyjából 12 900-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami 21 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
Az olaszországi visszaesés miatt a legfőbb belépési pontnak már harmadik hónapja Spanyolország számít, ahol szeptemberben 6500 illegális határátlépést jegyeztek fel, négyszer többet, mint tavaly ilyenkor. Ezen az útvonalon idén eddig 35 500 embert regisztráltak, s ez több mint duplája a 2017 azonos időszakában tapasztaltaknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai és mali állampolgárok tették ki.

Görögországban múlt hónapban 5400-an nyújtottak be menekültügyi kérelmet, a tavalyinál negyedével kevesebben. A Törökország szárazföldi határa felől illegálisan érkezők számának az utóbbi hónapokban történő jelentős növekedése miatt azonban összességében mintegy 40 százalékkal nőtt az eddig idén érkezettek száma, elérve a 40 300-at. Legtöbbjük szíriai, iraki és afgán állampolgár.
Az olasz partokon regisztrált érkezők száma 900 körül alakult szeptemberben, ami 85 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti számoknál. Az év első kilenc hónapjában 20 900-an érkeztek Olaszországba, ami nagyjából egyötöde a 2017-es adatoknak. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.
A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, a Frontex szakemberei azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül, továbbá Bosznia-Hercegovinán át.
(MTI)

Scroll To Top